Dramatično

U novogodišnjoj noći na Kosovu pomoć Urgentne ambulante zatražilo je 25 osoba zbog povreda od pirotehničkih sredstava, kao i tri osobe koje su povređene od zalutalih metaka, rekao je direktor Urgentne klinike u Prištini Naser Syla.

Syla je za Kosovo Pres kazao da je 271 osoba zatražila ljekarsku pomoć.

Od 25 primljenih povređenih pirotehničkim sredstvima, dvoje je ostalo na Klinici za plastiku zbog težeg stanja, dok je od troje povređenih zalutalim mecima dvoje ostalo na liječenju na Ortopedskoj klinici.

„U novogodišnjoj noći u Urgentnom centru bili smo veoma zauzeti, 271 pacijent je zatražilo liječenje. Od toga smo imali 23 saobraćajne nesreće, u kojima je jedna osoba preminula. Što se tiče osoba povređenih pirotehničkim sredstvima dvije su bile u težem stanju i bila je potrebna veća intervencija. I danas dolaze osobe koje su zadobile povrede od pirotehničkih sredstava. Od 8 do 12 sati ih je bilo troje odraslih“, preneo je Syla.

On je opisao 2022. godinu kao godinu u kojoj je Urgentna klinika primila veliki broj pacijenata, više od 92.000.

„Tokom 2022. godine imali smo izuzetno visok protok pacijenata koji su tražili pomoć i liječenje u Urgentnom centru, nešto više od 92.000 pacijenata koji su pomoć potražili u ovom centru. Na prostoru od 507 kvadratnih metara, bila je to veoma naporna godina“, konstatovao je on.

Syla je kazao da se Klinika suočava sa nedostatkom ljekara, posebno ljekara hitne pomoći i anesteziologa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri