Redefinisanje granica

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati smatra da je Kosovo propustilo priliku da postigne konačan dogovor sa Srbijom, odbacujući ideju o redefinisanju granica.

On, kako prenosi Ekonomija onlajn, kaže da je pritisak međunarodne zajednice po pitanju Zajednice srpskih opština posljedica odbacivanja ideje o redefinisanju granica.

Murati kaže da su tenzije koje su nastale na sjeveru skrenule pažnju sa činjenice da u dijalogu ne postoji konačan dogovor, za šta krivi obe strane.

Opasnost koja prijeti Kosovu je, upozorava, da će dijalog prerasti u tehnički, jer se o unutrašnjim pitanjima Kosova često razgovara u Briselu.

Prema njegovim riječima, problemi na sjeveru Kosova mogu se riješiti samo političkim metodama.

"Mi to ne zovemo razmjenom, već redefinisanjem granica, na osnovu volje naroda, i mislim da je to jedina ideja koja riješava problem, to je najpravednije za oba naroda, što popločava put za mir, stabilnost i konsolidaciju države Kosovo. Samo korektno tretiranje problema Albanaca u Dolini, koji su bili dio svih procesa nezavisnosti i slobode Kosova, postajemo malo pravedniji kao Kosovo, a to je i u interesu Kosova. To smo morali da radimo od početka, to je urađeno u određenom trenutku, otvorena je tema korekcije granica 2018. godine, što je, nažalost, odbačeno u javnosti“, rekao je Murati.

On tvrdi da je bilo država koje su podržale promjenu granica, izuzev Njemačke.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online