Obećanje Brisela

Dva važna pokreta u odnosima Prištine i Brisela desila se 2022. godine: liberalizacija viza i podnošenje zahtjeva Kosova za dobijanje statusa kandidata u EU

Dosije o vizama, koji je kao rezultat višegodišnjeg nereagovanja Brisela bio po fiokama sjedišta EU, konačno je obrađen 2022. godine i nadležne institucije su ga skoro završile.

Evropska unija je započela ovaj korak u pokušaju da povrati izgubljeni kredibilitet u regionu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu i mjera da se bar Zapadni Balkan odupre ruskom uticaju, čemu mnoge države u regionu nisu bile imune, prenosi RTKlive.

Time je Kosovo dobilo formalno obećanje da će vize biti ukinute najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Pored odluke o viznoj liberalizaciji, zvanična Priština je otišla i korak dalje.

Kosovo je 15. decembra u Pragu podjnelo zahtjev za status kandidata češkom predsjedništvu. Bio je to historijski dan, ne samo za Kosovo, već i za Evropsku uniju.

Za članstvo je tražila država koju ne tretiraju svi u EU kao državu i koja je istovremeno garantovala evropsku perspektivu.

Već opisana u evropskim koridorima kao sui-generis slučaj, kosovska aplikacija se ne može zanemariti.

Ovom aplikacijom Kosovo je primoralo Brisel da se suoči sa obećanjem datim od 2003. godine – kada su potvrđena otvorena vrata EU za sve zemlje regiona, uključujući i Kosovo.

A sve ovo moraće da se desi u prvoj polovini 2023. jer nema mnogo vremena. Moraju se preduzeti brze akcije i ubjediti nepriznate države da dozvole pokretanje evropskih integracionih procesa, koji čak i u normalnim situacijama oduzimaju mnogo vremena.

Ali slučaj Kosova nije normalan, stoga će kreatori evropske politike u prvoj polovini godine biti primorani da preduzmu diplomatske političke manevre i iskoriste proceduralne mogućnosti na način da omoguće formalno pokretanje evropskog puta za Kosovo i istovremeno održati obećanje dato dvije decenije ranije.