Savjetnik premijera

Savjetnik premijera Albina Kurtija Jeton Zulfaj rekao je da je postojala realna mogućnost eskalacije situacije na sjeveru nakon postavljanja barikada, prenosi Koha.

“Postojala je realna mogućnost eskalacije situacije nakon postavljanja barikada na sjeveru. Ali naše institucije su bile spremne da intervenišu u pravom trenutku. Postojale su ruske infiltrirane grupe koje su htjele eskalirati situaciju”, rekao je Zulfaj u emisiji “Interaktiv” na KTV.

Zulfaj dodaje da Srbi barikadama nisu postigli ništa.

Povodom puštanja Dejana Pantića u kućni pritvor, Zulfaj kaže da je isto kao i Kurti iznenađen ovom odlukom.

“Ovo nije odluka Vlade, već pravosuđa. Pravosuđe je nezavisno. Izrazili smo svoje iznenađenje u ovom slučaju. Pravosuđe je nezavisno, ali pravda mora biti zadovoljena. Dokazano je da politika nema uticaja na pravosuđe”, naveo je Zulfaj, dodajući da je Pantić u pritvoru imao odgovarajući tretman vlasti.

Zulfaj je naveo da je konkurs za upražnjena radna mjesta nakon ostavke srpskih policajaca pravni proces koji će se nastaviti.

“Jasno smo stavili do znanja o čemu razgovaramo u dijalogu. Politika ne može biti iznad ustava i zakona. Postoji pravni proces kojim se popunjavaju radna mjesta. Ideja nije da se oni zamjene Albancima. Ali Srbi koji ranije nisu mogli da budu dio policije sada imaju šansu. Odlazak Srba iz policije napravio je vakuum u prisustvu srpske zajednice u ovoj instituciji, ali nije napravio vakuum u bezbjednosnoj politici”, rekao je Zulfaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore