Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da je Zajednica srpskih opština mrtva zajednica istakavši da nije legitimno da vlada nudi koncepte koji su u suprotnosti sa Ustavom, prenosi Reporteri.

"Postojao je sporazum 2013. koji je korigovan 2015. Zajednica je umrla kada je Ustavni sud rekao da je u suprotnosti sa 23 člana Ustava. Nije legitimno da naša vlada nudi koncepte koji su u suprotnosti sa Ustavom zemlje. Premijer Kurti je u Briselu predstavio plan od 6 tačaka, od kojih se jedna odnosi na nacionalne manjine. Zajednica ne može da desi na Kosovu, ali ćemo sesti i razgovarati o rješenjima za manjinske zajednice", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Prema riječima Gërvalle-Schwarz, Srbija izaziva vještačke sukobe, kao što je pitanje registarskih tablica, a potom dovodi do stvarnih sukoba, kao što se desilo sa barikadama na sjeveru Kosova.

Ona je dodala da ne postoji sila koja ucjenjuje Kosovo. Kako je rekla, dijalog Kosova i Srbije ne ide napred bez međusobnog priznanja.

"Nastavićemo intenzivno da radimo na novim članstvima u međunarodnim organizacijama i na priznavanju od strane zemalja koje nisu priznale Kosovo. To su koraci koji zahtjevaju posvećenost, hrabrost i koordinaciju sa međunarodnim akterima", navela je Gërvalla-Schwarz za RTSH.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri