Djetinjasto

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj ocjenio je da je izjava SAD i EU - da su od Kosova dobili garancije da nema spiskova za hapšenje Srba koji su bili na barikadama - posljedica amaterske akcije poslanika Samoopredjeljenja Armenda Muje koji je prije nekoliko dana objavio spisak osoba koje prema njemu treba da budu uhapšene, prenosi Gazeta express.

„Izjava SAD i EU rezultat je djetinjastih izjava poslanika Armenda Muje i pojedinih eksponenata vladajuće partije, koji su javnim izjavama targetirali određene organizacije ili pojedince kao dio kriminalnih grupa na sjevernom dijelu zemlje. Iako je poznata činjenica da na sjeveru Kosova postoje kriminalne grupe, povezane sa određenim pojedincima koji se bave kriminalnim aktivnostima, nije dužnost političara da po imenu i prezimenu u javnosti prozivaju ljude koji bi trebalo da budu uhapšeni“, kaže Miftaraj.

Kako dodaje, tu odgovornost imaju samo bezbjednosne i pravosudne institucije po zakonu i uz poštovanje procedure.

"Srbija je ovu činjenicu maksimalno iskoristila gradeći narativ koji je u ovoj fazi naišao na razumijevanje međunarodne zajednice primoravajući Vladu Kosova da obeća da ne postoji spisak Srba koji bi trebalo da budu uhapšeni. Premijer Kurti i Vlada Kosova platili su račun neodgovornih političara koji krajnje amaterski ne razumeju svoja ovlašćenja i odgovornost", naveo je Miftaraj.

On je prokomentarsao i odluku da se Dejan Pantić brani iz kućnog pritvora.

„Ako analiziramo zahtjev Tužilaštva za izmjenu mjere bezbjednosti okrivljenom Pantiću, i obrazloženje tužioca da je promjena mjere bezbjednosti sa pritvora u kućni pritvor po osnovu zdravstvenog stanja okrivljenog i nemogućnosti Republike Kosovo da se isto lice uputi u pritvorski centar duže od 18 dana, može se smatrati da je takva odluka zakonita. Nesumnjivo, u očima javnosti ova odluka može biti osporena zbog krivičnih djela za koja je Pantić optužen, treba shvatiti da mera bezbjednosti nije kazna već zakonska mjera koja garantuje učešće lica u krivičnom postupku i da se ista mjera može promjeniti u bilo kom trenutku ako isto lice ne ispunjava propisane uslove“, objašnjava Miftaraj.

Poslanik Samoopredjeljenja Armend Muja objavio je 23. decembra na Facebooku spisak Srba za koje je naveo da treba da budu uhapšeni jer su "organizatori srpskog protesta u severnim opštinama".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express