Veliki nivo nepovjerenja

Zbog velike pažnje SAD-a i EU-a, sada je idealna prilika za rješavanje krize na Kosovu, kaže predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak.

Nivo nepovjerenja između dvije strane veći je nego ikada ranije, tenzije su i dalje visoke, ali je važno da lideri u Srbiji i na Kosovu počnu stvarati atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa, izjavio je predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

On je za Politico kazao da je važno da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu.

“Trenutno, imamo veoma dobru postavku: Imamo pažnju vodećih lidera SAD-a i Evropske unije i imamo izuzetno dobru saradnju Amerike i EU, tako da je ovo idealna prilika za rješavanje situacije, negdje do decembra 2023. ili početka 2024. godine”, naveo je Lajčak, prenosi Tanjug.

Rok su američki i EU izbori

Izbori za Evropski parlament i američki predsjednički izbori su, kako prenosi Politico, predviđeni za 2024, a ako se, kaže Lajčak, “dotle ne srede stvari, morat ćemo sve ispočetka”.

“Ako se vratimo u krizu i sukobe, onda možemo da zaboravimo na rokove”, upozorio je Lajčak.

Lajčak smatra da bi, u slučaju da se propusti trenutak, spor mogao da se razvuče decenijama.

“Nadam se da se za sedam dana nećemo suočiti sa još jednom krizom – ili možemo zaboraviti na normalizaciju”, istakao je on.

Srbi su na sjeveru Kosova gotovo tri sedmice blokirali ceste u znak protesta protiv uhapšenog bivšeg policajca i raspoređivanja specijalnih jedinica Kosovske policije (KP) na tom području.