SJEVERNA MITROVICA

Nekoliko kamiona kojima je bila blokirana cesta u Sjevernoj Mitrovici zapaljeno je tokom noći.

Riječ je o barikadama na mostu koji vodi prema mjestu poznatom kao Dudin krš i spaja taj dio grada s magistralnim putem Priština – Raška.

Fotografije zapaljenih kamiona, zabilježili su novinari Radija Slobodna Evropa (RSE).

Zasad nema službenih informacija o njihovom spaljivanju. RSE je kontaktirao kosovsku policiju, ali još nije dobio nikakav odgovor

Ovi kamioni su na ovom mjestu raspoređeni 27. decembra, kada su grupe Srba postavile nove barikade na cestama na sjeveru Kosova.

Uskoro se očekuje više informacija o ovom događaju.

Podsjetimo, direktor ureda za Kosovo srbijanske Vlade Petar Petković izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Srbe da se povuku s barikada na sjeveru Kosova nakon što je dobio snažne garancije od SAD i Europske unije (EU) koji se odnose na srpske zahtjeve.

Nakon službenih izjava SAD-a i EU predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova, kojima je predočio dokumente i izjave.

“Zamolio je naše Srbe da se povuku s barikada, oni su rekli da samo njemu vjeruju, a ne Kurtiju, i zamolili su da se vrate na sjever Kosova i predoče narodu ove garancije”, kazao je Petković u obraćanju medijima.

EU i SAD poručili su u zajedničkoj izjavi da su zabrinuti zbog napete situacije na sjeveru Kosova i pozivali su sve na maksimalnu uzdržanost.

“Pozdravljamo uvjeravanja rukovodstva Kosova da ne postoje popisi državljana kosovskih Srba koji će biti uhićeni ili procesuirani zbog mirnih prosvjeda/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerirati. SAD će podržati rad EU kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu. EULEX će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti pažljivo pratiti sve istrage i naknadne postupke kako bi promoviralo poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu”, naveli su u zajedničkom priopćenju EU i SAD.

Oglasila se i misija KFOR-a na Kosovu, podsjećaju da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije, a da se kosovske sigurnosne snage ne mogu rasporediti na sjeveru Kosova bez KFOR-ovog odobrenja.