Prelaz Merdare i dalje zatvoren

Granični prelaz Merdare zatvoren je zbog postavljanja barikada u Srbiji na oko dva kilometra od ove granice, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje granicom Kosova 27. decembra uveče.

Merdare - jedan od graničnih prelaza sa Srbijom - koristi kosovska dijaspora za ulazak i izlazak sa Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MPJD) je putem objave na društvenoj mreži Facebook saopštilo da su "srpske kriminalne grupe blokirale granični punkt Merdare".

"Obaveštavaju se svi sunarodnici i građani koji su u pokretu da do daljeg zvaničnog obaveštenja institucija Republike Kosovo koriste druge granične tačke za promet", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova poručuje građanima koji su već ušli u Srbiju da koriste granične punktove Mutivode i Dheu i Bardhe (Bela zemlja) ili da idu putem preko Sjeverne Makedonije - granični prelaz Preševo - preko Skoplja.

Na severu Kosova su 27. decembra podignute nove barikade, jedna u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, a druga u mestu Dudin krš na mostu koji povezuje Severnu Mitrovicu sa magistralnim putem Priština - Raška, saopštila je Policija Kosova.

"Na severu zemlje, tokom noći, kriminalne osobe, odnosno grupe, nastavile su da postavljaju barikade, dodatno ometajući slobodu kretanja. Prema zvaničnim informacijama postavljene su i dve barikade sa teškim vozilima", navode u saopštenju.

Barikada u Bošnjačkoj mahali je prva koja je postavljena u Severnoj Mitrovici. Do sada su se one nalazile na teritoriji ostale tri opštine sa srpskom većinom na severu – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Bošnjačka mahala se nalazi između južne Mitrovice, gde većinu čine Albanci i Severne gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Lokalni Srbi na severu Kosova od 10. decembra blokiraju puteve u tom regionu zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je osumnjičen da je učestvovao u napadu na zvaničnike Centralne izborne komisije.