Nove barikade na severu Kosova podignute su 27. decembra, a vojska i policija Srbije su od 26. decembra uveče na najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti "do nivoa upotrebe oružane sile".

"Podizanje pune borbene gotovosti znači da smo spremni da reagujemo ako neko napadne Srbe na Kosovu", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić 27. decembra.

Ona je optužila premijera Kosova Albina  Kurtija da "preti nasilnim uklanjanjem barikada" koje predstavnici kosovskih Srba na severu drže od 10. decembra.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla demantovao je navode iz Beograda da je i Kosovo podiglo nivo borbene gotovosti i naveo da institucije Kosova rade sa međunarodnim partnerima kako bi pitanje barikada bilo rješeno bez eskalacije.

On je dodao da je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla nivo vojne gotovosti i naredila podizanje novih barikada, "kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe na Kosovu".

Nove barikade na severu Kosova podignute su 27. decembra, a vojska i policija Srbije su od 26. decembra uveče na najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti "do nivoa upotrebe oružane sile".

Ovakvo naređenje izdao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u obraćanju na Instagramu rekao da će preduzeti "sve mere da se zaštiti narod i sačuva mir na severu Kosova".

Ni on, ni predstavnici ministarstava sile, nisu objasnili o kojim je merama reč.

"Mi razgovaramo sa svima i činimo sve da očuvamo mir i stabilnost. Nastavljamo da se borimo i tražimo kompromisno rešenje", rekao je Vučić dan kasnije, 27. decembra, nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

On nije govorio o razlozima podizanja borbene gotovosti na najviši stepen.

Srpske trupe su od podizanja barikada početkom decembra skoncentrisane na jugu zemlje, na granici sa Kosovom. Stacionirani su u kasarni u obližnjoj Raški gde su ih više puta obilazili ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

Iako je do sada u jeku tenzija sa Kosovom više puta podizala borbenu gotovost vojske, ovo je prvi put da je Srbija na najviši nivo pripravnosti stavila i sve jedinice policije.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je 27. decembra ujutru da je reč o odgovoru "na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar" na sever Kosova.

On je za Radio televiziju Srbije dodao da je i Kosovo podiglo borbenu gotovost bezbednosnih snaga na najviši stepen, "pripremajući te jedinice, duge cevi i oklopna vozila da napadnu srpski narod na barikadama".

Petković nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

Šta kažu na Kosovu?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da su tvrdnje da je ta država podigla nivo borbene gotovosti potpuno neistinite i da su deo su propagande Srbije i Rusije.

"Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla nivo vojne gotovosti, naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu", naveo je Sveçla na svom Facebook nalogu.

On je saopštio da Kosovo "ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat".

"Ne zanima nas rat, ali smo posvećeni borbi protiv kriminala i terorizma u našoj zemlji. To smeta Srbiji jer je godinama podržavala kriminalne grupe na severu zemlje u svim oblicima", napisao je Sveçla.

On je dodao da kosovska policija radi svoj posao.

"To važi i za Kosovske bezbednosne snage koje obavljaju svoje svakodnevne dužnosti i nije reč ni o podizanju pripravnosti ili angažovanju rezervista", napisao je Sveçla.

On je dodao da institucije Kosova rade u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima kako bi pitanje barikada bilo rešeno bez eskalacije.

"Ova činjenica očigledno koči Srbiju, koja čini sve da barikade donesu čak i ljudske žrtve, o čemu svedoče uzastopni oružani napadi na policajce, pripadnike Euleksa i nedavno na KFOR", naveo je Sveçla.

"Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susedne države, Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa, unutar naše države, ma ko oni bili", poručio je kosovski ministar.

Srpsko stanovništvo na severu Kosova od 10. decembra blokira puteve u tom regionu.

Povod za podizanje barikada bilo je hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića, kojeg Kosovo sumnjiči za napad na prostorije Centralne izborne komisije.

Šta poručuju iz Brisela?

Evropska unija je 26. decembra saopštila je da se na Kosovu mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i za verske vođe, te zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga.

"Evropska unija oštro osuđuje napade na EULEX, KFOR i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja", navela je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali u saopštenju koje su preneli beogradski mediji.

EU je navela da je situacija na severu Kosova i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, te da bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan.

EU je apelovala na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, navodeći da EU aktivno podržava ove napore.

"Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova", saopštila je Masralijeva.

Ona je dodala da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i da EU poziva obe strane da se konstruktivno angažuju.

Masralijeva podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

Pucano u pravcu letonskih mirovnjaka

Vlasti u Beogradu počele su da povlače poteze nakon što su provladini mediji u Srbiji 25. decembra objavili da je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave kada je kosovska policija "htela da ukloni jednu od barikada" u ovoj opštini na severu Kosova.

Policija Kosova je demantovala ove navode i saopštila da nije učestvovala u razmeni vatre u Zubinom Potoku.

Ministarstvo odbrane Letonije objavilo je na Twitteru da su 25. decembra ispaljeni hici u pravcu letonskih vojnika u okviru KFOR-a, dok su bili u patroli.

KFOR je najavio istragu o incidentu.

"Povređenih i materijalne štete nije bilo, a radimo na utvrđivanju svih činjenica", saopšteno je iz KFOR-a 26. decembra.

Istog dana održan je i sastanak Saveta za bezbednost Kosova posle kojeg je saopšteno da iza incidenta u Zubinom Potoku stoje "nelegalne strukture i kriminalne grupe koje podržava Srbija", te da one deluju protiv ustavnog poretka Kosova.

Sloboda kretanja na Kosovu se mora obezbediti, saopšteno je na sastanku premijera Kosova sa komandantom KFOR-a na Kosovu Anđelom Mikele Ristućijem (Angelo Michele Ristuccia) i šefom Eulexa Larsom Vigermarkom (Lars Gunnar Wigemark).

'Haubice' na granici

Iste večeri kada su srpski mediji objavili navode o pucnjavi, ka garnizonu Vojske Srbije na jugu zemlje uputio se načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, a sutradan, 26. decembra, mu se tamo pridružio i ministar odbrane Miloš Vučević.

Vučević je tada saopštio da se uverio u "spremnost i osposobljenost (Vojske) da izvrše svaki zadatak koji postavi državno rukovodstvo".

Pojedini mediji preneli su, uz snimke, da je 26. decembra šest haubica - topova dalekog dometa Vojske Srbije bilo raspoređeno dva kilometra od graničnog prelaza Jarinje.

Haubice su ubrzo vraćene u kasarnu u obližnjoj Raški, a iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa šta je bio cilj ovog poteza.

U istom danu najavljeno je i trostruko povećanje broja specijalaca u Vojsci Srbije.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je takva odluka došla "po naređenju" predsednika Srbije.

Nije izneo konkretan povod, osim da će Vojska Srbije biti "najsnažnija pesnica koja će razbiti u paramparčad loše želje i ciljeve" onima koji "bi da naude našem narodu".

Patrijarh vraćen sa granice

Srpska pravoslavna crkva saopštila je 26. decembra da je patrijarh Porfirije tokom dana vraćen sa prelaza Merdare.

SPC je saopštila da je Porfirije "po redovnom programu" trebalo da doputuje u Pećku patrijaršiju, a odluku prištinskih vlasti da mu zabrane ulazak ocenila je kao "nerazumnu i apsolutno neprihvatljivu".

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je prethodno saopštilo da poglavaru SPC-a nije zabranjena poseta Kosovu.

Zatraženo je da osudi ili da se distancira od "delovanja članova Crkve koji pružaju podršku kriminalnim grupama na severu Kosova, koje se smatraju odgovornim za barikade", navelo je u saopštenju ovo ministarstvo.

Podignuta borbena gotovost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se u danima pre podizanja borbene gotovosti nije obraćao javnosti povodom dešavanja na Kosovu, se 26. decembra uveče obratio građanima u video poruci na svom Instagram nalogu.

Najavio je da će "preduzeti sve mere da zaštiti srpski narod na severu Kosova".

O podizanju borbene gotovosti Srbije su nakon toga obavestili ministri odbrane i policije.

"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile", saopštio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Kao razlog je naveo "zaštitu građana" i "sprečavanje progroma i terora nad Srbima ma gde žive".

On je optužio vlasti na Kosovu da "pripremaju napad na Srbe i nasilno uklanjanje barikada".

Kosovske vlasti su ranije više puta poručile da će KFOR-u pružiti priliku da ubedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.

Istovremeno, poručeno je da se barikade neće dugo tolerisati.

"Vučić zna gdje je granica"

Stručnjak za bezbednost sa Kosova Nuredin Ibishi rekao je za RSE da ne iznenađuje odluka srpskih vlasti o podizanju borbene gotovosti.

"Mislim da su ove igre predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobro poznate i on želi da podigne tenziju i demonstrira svoju snagu u blizini državne granice sa Kosovom. Ali on zna gde je granica", rekao je Ibishi.

On je dodao da ne vidi moguću vojnu intervenciju Srbije na Kosovu zbog prisustva mirovnih snaga NATO-a na Kosovu.

Nakon NATO intervencije u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) koja je pokrenuta zbog zločina srpskih snaga nad albanskim stanovništvom tokom rata na Kosovu 1999. godine, tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević prihvatio je Kumanovski sporazum.

Ovim sporazumom, srpske vojne i policijske snage su se povukle sa Kosova i od tada više nemaju nikakve ingerencije na toj teritoriji.

Na Kosovo je po okončanju rata 1999. godine ušla mirovna misija NATO-a (KFOR), čiji mandat traje i danas.

Nuredin Ibishi smatra da bi na odluku Srbije o podizanju borbene gotovosti trebalo da postoji odgovor NATO-a, odnosno KFOR-a.

"KFOR mora da se pozabavi ovim jer se radi o spoljnoj pretnji. Dok unutrašnjim pitanjima treba da se bavi Vlada Kosova, normalno u saradnji sa KFOR-om", kaže on.

Unutrašnja pitanja odnose se na barikade u četiri severne opštine koje su blokirale glavne puteve u pravcu graničnih prelaza Kosova i Srbije.

Ibiši kaže da Vlada Kosova mora da obezbedi slobodno kretanje građana na tom području i da ostvari suverenitet na celoj teritoriji zemlje.

Kad je vojska Srbije bila u pripravnosti?

Borbena gotovost Vojske Srbije poslednji put je podizana početkom novembra 2022. zbog, kako je tada saopšteno, dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju i osmatrali položaje i objekte srpske vojske.

Nivo borbene gotovosti bio je podignut i u septembru 2021. godine kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Tada su pripadnici srpske zajednice, protiveći se preregistraciji, takođe blokirali granične prelaze između Kosova i Srbije, a na prelazima Jarinje i Brnjak bile su raspoređene Specijalne jedinice Policije Kosova.

"Punu borbenu i bojevu gotovost srpskih armijskih jedinica", Vučić je naređivao i u maju 2019. godine kada je kosovska policija na severu Kosova zbog korupcije uhapsila 19 policijskih službenika od kojih je 11 bilo srpske nacionalnosti.

U neredima na barikadama koje su zbog akcije policije postavili pripadnici srpske zajednice povređeno je više od 10 osoba, uključujući i policajce.

Vojska Srbije je bila "u stanju najviše borbene gotovosti" i u septembru 2018. godine kada su specijalne jedinice Policije Kosova bile raspoređene u blizini brane i veštačkog jezera Gazivode.

Oni su obezbeđivali posetu tadašnjeg predsednika Kosova Hashima Thaçija koji je obišao Gazivode i granični prelaz Brnjak na severu Kosova.

Vojska Srbije je preventivno podizala borbenu gotovost i početkom avgusta 2018. zbog, kako je tada saopšteno iz vojske, "događaja izazvanih jednostranim potezima Prištine".