Zabrinjavajuće

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu Sonja Biserko situaciju na sjevernom dijelu Kosova ocjenjuje zabrinjavajućom i s realnom mogućnošću eskalacije do vojnih razmjera.

Kad Biserko govori o mogućnosti prave vojne eskalacije na sjeveru zemlje, ocjenjuje da je "zapravo sve spremno".

“[Ivica] Dačić čak govori da je Srbija spremna [vojno] intervenirati. Zapravo, sve je spremno. I mogu to učiniti unatoč upozorenjima Zapada”, kaže Biserko za internetske novine Reporteri.net.

I nije samo srpski element prisutan u ovom scenariju, podsjeća ona. “Ruski faktor također je važan i prisutan na granici s Kosovom – Wagnerova skupina i Noćni vukovi”.

Sve to, prema njezinim riječima, jer "Rusiji treba još jedna fronta da odvrati pažnju od Ukrajine".

Upitana za jezik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučiča, koji je u neviđenom izljevu živaca premijera Kosova Albina Kurtija nazvao "terorističkim ološem", Biserko kaže da je "taj jezik usmjeren na radikalizaciju situacije na sjeveru Kosova".

– I, kao što vidimo, eskalira iz sata u sat.

Cijelu situaciju, počevši od masovnih istupa Srba iz institucija i postavljanja desetaka barikada na sjevernom dijelu, Biserko vidi kao paravan za odbacivanje francusko-njemačkog plana.

Podjela je uvijek bila jedina opcija Beograda.

Srpska aktivistkinja smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije pokazivao interes da slijedi europsku politiku. Naprotiv, kaže ona, dolazi do povratne reakcije i porasta autoritarnosti.

“Vučić je dopustio Russia Today da otvori svoje urede u Beogradu i imenovao Aleksandra Vulina, najistaknutijeg ruskog zagovornika, za šefa BIA-e."

Zapadni pristup Vučiću i dalje vidi u "politici pogodovanja Beogradu na račun drugih u regiji".

Iako smatra da se "ovo radi s dobrim namjerama", Biserko smatra "vrlo nerealnim" pridobiti Beograd za zapadnu opciju.

“Žalosno je što nisu prepoznali pravu prirodu pada Crne Gore. Pustili su Beograd i Moskvu da preuzmu vlast. Tek nedavno su shvatili opravdane zahtjeve Kosova, poput onih za registarske tablice i sl.”, kaže ona za Reporteri.net.

Biserko čak navodi da je uslijedila "kampanja klevetanja" protiv premijera Kosova Albina Kurtija, ali i Albanaca, upravo zbog, kako je nazvala, "njegovog odbijanja da ispoštuje očekivanja Beograda".

"Meki američki pristup Beogradu doživljava se kao slabost, to nije jezik koji Beograd razumije".

Biserko podsjeća da ruska infiltracija u ruske strukture, od Srpske pravoslavne crkve, do Tajne informativne službe, akademske zajednice, medija i javnog prostora, "ima veliki utjecaj na pozicije Beograda".

U svjetlu toga, Biserko ne vidi francusko-njemački plan kao konačan, iako ga podržava.

“O tom dokumentu ne mogu suditi jer još nije javan. No, prema onome što je procurilo u medije, to je realan prijedlog. Srbija bi trebala konačno prihvatiti realnost, ali izgleda da se to neće dogoditi uskoro”.

"Pitanje je kako će Srbija izaći iz ovog ćorsokaka?“, konstatuje Biserko.

Prema njezinim riječima, Aleksandar Vučić je u posljednjih deset godina revitalizirao projekt Slobodana Miloševića, danas poznat kao "srpski svijet".

No, ona ipak izražava uvjerenje da "EU i SAD neće dopustiti Beogradu da uništi arhitekturu Balkana u koju je toliko uloženo".

No, kaže da će se "vidjeti hoće li se izbjeći sukob manjih razmjera".

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net