Selo Brezovica u južnom dijelu Kosova je 90-ih godina bilo jedan od najatraktivnijih centara za zimski turizam.

Skoro tri decenije kasnije, ovaj ski centar se pretvorio u jedan od najvećih slučajeva korupcije koji istražuje kosovsko tužilaštvo.

Više stotina nelegalnih objekata, narušavanje životne sredine, davanje i primanje mita samo su neka od krivičnih djela za koja je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu podiglo dvije optužnice protiv 20 osoba.

Među optuženima su Bratislav Nikolić, bivši predsjednik Opštine Štrpce iz Srpske liste, gdje se nalazi Brezovica, zatim direktori opštinskih direktorijata, službenici Ministarstva životne sredine, građevinski preduzetnici i druga lica koja su pomagala ili davala mito u zamjenu za građevinske dozvole.

U vezi ovog slučaja, u kojem je ispitano oko 100 ljudi, tužilac Rasim Maloku za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori o detaljima.

Između ostalog tvrdi kako je Nikolić, kao predsjednik Opštine Štrpce kojoj Brezovica pripada, nezakonito izdavao dozvole za gradnju na Brezovici, u zamjenu za mito, kako opštinski inspektori nisu zaustavljali radove i kako su službenici Ministarstva životne sredine propustili da primjene mjere u vezi sa degradacijom Nacionalnog parka "Šari" na Brezovici.

Maloku govori i o nastojanjima Milana Radoičića, potpredsjednika najveće stranke Srba na Kosovu "Srpske liste", da zastrašivanjem svjedoka ometa istragu.

Radoičić je u bjekstvu i za njim se traga zbog zastrašivanja svjedoka u slučaju Brezovica.

Takođe se sumnjiči da je povezan sa još uvijek nerasvjetljenim ubistvom srpskog opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, dok su ga SAD stavile na njihovu crnu listu zbog sumnje da je umješan u međunarodni kriminal.

Prema navodima tužilaštva, na Brezovici je od 2013. do 2022. godine bespravno izgrađeno više od 100 objekata. Tužilaštvo navodi da je za njihovu izgradnju dato više od dva miliona eura mita.

Prvom optužnicom koja je podignuta 2020. godine obuhvaćeno je 11 osoba, uglavnom opštinskih službenika, građevinskih preduzetnika i vlasnika nelegalnih objekata.Tužilac u ovom slučaju Rasim Maloku kaže da, što se ulazilo dublje u ovaj slučaj, istrage su se širile.

To je, prema njegovim riječima, dovelo do podizanja druge optužnice 9. novembra 2022. U njoj je bivši predsjednik Opštine Štrpce Nikolić opisan kao glavna osoba koja je uzimala mito u zamjenu za davanje građevinskih dozvola u zaštićenim područjima, odnosno području Nacionalnog parka "Šar" u Brezovici.

U drugoj optužnici, pored Nikolića, uključeni su i direktor opštinskog odjeljenja za urbanizam, kao i dva opštinska inspektora, direktor katastra u Štrpcu i drugi.Sumnje na mito od preko preko milion evra mita

Bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić osumnjičen je da je primio više od milion eura mita od građevinskih kompanija i investitora.

Prema optužnici, on je od 2013. do 21. decembra 2021. godine bio glavna osoba koja je direktno uticala na davanje građevinskih dozvola.

U samo jednom slučaju, prema optužnici, Nikolić se sumnjiči da je omogućio davanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku "Šari" i preko odgovornog lica kompanije "Quka Co" Albana Ćuke (Quke), koji bi izveo gradnju, dobio je 210.000 eura za 21 građevinsku dozvolu za vikendice za investitora "Stela konsalting", kao još 200.000 eura za građevinsku dozvolu za hotelski objekat "Stela konsalting".Uprkos svim naporima, RSE nije uspio da stupi u kontakt sa vlasnikom kompanije "Quka Co", kao ni sa drugim vlasnicima građevinskih firmi, ni sa investitorima koji su osumnjičeni za davanje mita.

Trenutno je pod aktivnom istragom za ovaj slučaj 40 osoba, ali tužilac tog slučaja Rasim Maloku ne želi da daje više informacija o kome se radi i za šta su osumnjičeni.

Za šta su optuženi opštinski zvaničnici?

U optužnici se navodi da je Nikolić bio glavna osoba koja je odlučivala kome treba izdati građevinsku dozvolu.

Prema optužnici, izdavanje dozvola u nekim slučajevima omogućio je direktor odeljenja za urbanizam u Štrpcu Dimitrije Račićević.

On se tereti da, u saradnji sa dvojicom opštinskih inspektora Hisnijem Bajramijem i Dragomirom Milosavljevićem, nije izvršio službenu dužnost, odnosno da nisu obustavili izgradnju objekata na zabranjenim površinama, a u cilju sticanja sopstvene finansijske koristi.

Prema navodima tužilaštva, u nekim slučajevima su dobijali iznose od pet hiljada eura, a u nekim 14 hiljada eura.

Uključen je i direktor Katastra u Štrpcu Saša Milosavljević. On se tereti da je dobijao novac od građevinskih preduzeća i drugih fizičkih lica, u zamjenu za davanje potrebne dokumentacije, kao i građevinske dozvole.

Za šta su optuženi službenici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja?

U optužnici, službenici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Kosova nisu optuženi za primanje mita.

Optužbe koje su podignute protiv njih odnose se na zloupotrebu službenog položaja, a u cilju sticanja materijalne koristi za druge.

Prema optužnici, bivši sekretar Ministarstva Arben Čitaku (Citaku) doneo je rješenje o davanju ekoloških saglasnosti za neke objekte koji su nelegalno izgrađeni u Brezovici.

Za neispunjavanje dužnosti optužen je glavni inspektor ovog ministarstva Bedri Halimi, koji, prema navodima tužilaštva, nije preduzeo pravno-izvršne radnje da obustavi izgradnju vikendica i hotela, iako je znao da su građeni bez ekoloških saglasnosti.

Branilac Bedri Halimija, Hadži Milaku, kaže za RSE da se njegov klijent ne osjeća krivim ni za jednu od tačaka koje mu se stavljaju na teret.

"Ako neko nije postupio, onda je to tužilaštvo, odnosno nadležno tužilaštvo koje sada podnosi optužnicu protiv čovjeka kod kojeg nema nezakonitih radnji i propusta", kaže Milaku.Privremeno oduzeto sedamdeset pet objekata

Pod sumnjom da su nelegalno izgrađeni, do sada je oduzeto 75 objekata u Brezovici.

"Ove vile su oduzete zbog činjenice da su izgrađene u zaštićenom području, gdje je gradnja strogo zabranjena", kaže tužilac Maloku.

Među ljudima kojima su vile konfiskovane su tri sudije, političari, biznismeni, kao i građani koji su ih kupili – neki od njih, vjerovatno, ne znajući da su nelegalno izgrađene.RSE je kontaktirao nekoliko vlasnika kojima su vile oduzete, ali mnogi od njih ili nisu bili dostupni ili nisu hteli da govore, uz obrazloženje da se tim slučajem bavi tužilaštvo.

U međuvremenu, kosovski biznismen Šaćir Paluši (Shaqir Palushi), kome je zaplenjena vikendica na Brezovici, kaže da ju je kupio u novembru 2021. godine za oko 200.000 eura i da mu je prodavac dokazao da ima sve potrebne dozvole.

Paluši kaže da nije znao da je ona izgrađena na području Nacionalnog parka "Šar planine", gdje je gradnja zabranjena zakonom.

"Obezbjeđen je građevinskom dozvolom, koju je izdala Opština Štrpce 2017. godine. Nisam imao druga saznanja i veze. I, naravno, zalažem se za kažnjavanje odgovornih ako su počinili prekršaje, ali mislim da je u našem slučaju... i koliko ja znam, bar još nekoliko, koji su komšije naše vikendice. .. nemamo ni najmanju krivicu", kaže Paluši za RSE.

Tužilac u slučaju Maloku ne isključuje mogućnost da neki od vlasnika nisu bili upoznati sa kršenjem zakona.

On u razgovoru za RSE daje približnu cijenu vila izgrađenih u zabranjenim zonama na Brezovici.

Ometanje istraga

Brezovica se nalazi u opštini Štrpce, koja ima većinu stanovništva srpske nacionalnosti.

Opštinu tradicionalno vode srpski politički predstavnici - uključujući gradonačelnika i većinu direkcija.

Istrage u ovom slučaju, prema rečima tužioca Malokua, otežale su djelovanje paralelnih srpskih struktura na Kosovu, koje podržava Srbija.

"Svaku aktivnost koju smo razvili na području Brezovice pratile su nelegalne strukture i to je na neki način ugrozilo i bezbjednost i samu istragu u ovom slučaju", kaže Maloku.

Upravo za slučaj Brezovica, potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić ima aktivnu poternicu i nalazi se u bjekstvu.

Nakon početka istrage u ovom slučaju, Radoičić je osumnjičen da je uticao na svjedoke saradnike, pretio im i zastrašivao da ne sarađuju sa tužilaštvom.

Tužilac Maloku kaže da postoje osnovane sumnje da su sredstva dobijena u vidu mita od opštinskih funkcionera u Štrpcu, u zamjenu za davanje građevinskih dozvola, u pojedinim slučajevima otišla za finansiranje Srpske liste, kome pripada i bivši gradonačelnik Štrpca, Nikolić.

Tužilac Maloku kaže da na osnovu istraga postoje osnovane sumnje da su velike sume novca slate fiktivnim transakcijama sa Kosova u Srbiju.

RSE zatražio je komentar od Srpske liste povodom navoda tužilaštva, ali zvaničnici ove partije nisu odgovorili.

Potreban je prioritetni tretman od strane suda

Prva optužnica protiv 11 osoba u slučaju Brezovica podneta je sudu 2020. godine, ali sudski proces do sada nije započeo.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj kaže da bi u ovom slučaju sud trebalo da postupi prioritetno, jer su u pitanju ljudi različitih profila. A, prema njegovim riječima, možda će biti i onih koji će pokušati da nađu alternativne načine da izbjegnu pravdu.

“Pravosudni sistem, kao i tužilački, trebalo bi, prije svega, da pruži podršku sudijama i tužiocima u ovom predmetu, da svoje dužnosti i odgovornosti obavljaju na najnezavisniji mogući način, ali da i državni tužilac preduzme mjere protiv svakog ko nezakonitim putem pokuša da utiče na ovaj slučaj“, kaže Miftaraj za RSE.

U izvještaju objavljenom u januaru, međunarodna organizacija Transparency International ocjenila je da je Kosovo ostvarilo blagi napredak u borbi protiv korupcije.
Dok je slučaj Brezovica još pod istragom i čeka početak sudskih ročišta, tužilac Rasim Maloku kaže da ne zna kakav će biti krajnji rezultat - da li će se rušiti bespravno izgrađene vile i hoteli u Brezovici.