Tenzije

Svjetski mediji javljaju o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost poslije višendeljnih tenzija na sjeveru Kosova.

Povodom odluke Beograda o podizanju pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, BBC piše da je "zveckanje oružjem najglasnije do danas" poslije navoda pojedinih medija da Kosovo sprema 'napad' na oblasti etničkih Srba na sjeveru Kosova".

Britanski javni servis navodi da sa Kosova nije bilo komentara o tvrdnjama da priprema napad na sjeveru Kosova.

Agencija AP navodi da "Srbija, koja je naoružana ruskim donacijama i vojnim nabavkama, već duže vrijeme zvecka oružjem i preti silom svojoj bivšoj pokrajini".

Srbija je stavila svoje bezbjednosne trupe na granicu sa Kosovom u "punu borbenu gotovost", ignorišući pozive NATO za stišavanje tenzija između dva neprijatelja iz vremena ratova na Balkanus, dodaje agencija.

"Nije odmah bilo jasno šta ovo naređenje znači na terenu pošto su srpske trupe već neko vrijeme u pripravnosti na granici sa Kosovom", navodi AP.

Porastu tenzija je doprinelo i to što je srpskom patrijarhu Porfiriju, koji je rekao da bi želeo da uputi poruku mira za Božić 7. januara, odbijen ulazak na Kosovo na graničnom prelazu, dodaje agencija.

France press piše da se u nastaloj situaciji ističu "nedavne tenzije na susjednom Kosovu gdje je bilo pucnjava i eksplozija i gdje su postavljene blokade na putevima".

Deutsche welle (DW) ocjenjuje da “tenzije rastu više od dvije decenije poslije brutalnog rata na Kosovu”.

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Srbije, Bratislav Gašić i Miloš Vučićević naložili su podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.