Pod hitno!

Barikade na sjeveru Kosova moraju pod hitno biti uklonjene i kosovski Srbi treba da se vrate u institucije Kosova, zahtjeva Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke u saopštenju za bečki dnevnik "Standard".

"Ilegalno od kosovskih Srba podignute barikade, koje predstavljaju i bezbjednosni rizik, treba što je prije moguće ukloniti. Mi smo veoma zabrinuti zbog tenzija na sjeveru Kosova", rekao je neimenovani portparol Ministarstva bečkom listu.

"Standard" piše da su proteklih nedjelja "militantni nacionalistički Srbi na sjeveru Kosova" podigli barikade na putevima, protestujući time, između ostalog, zbog hapšenja jednog policajca, koji je, kako navodi list, osunjičen da je napao jedno izborno mjesto.

Oni, militantni nacionalistički Srbi, koji su postavili barikade i koji su organizovali nedavne demonstracije, su pripadnici partije "Srpska lista" koja je, tvrdi "Standard" pod direktnom kontrolom Vlade Srbije.

Ta stranka, ukazuje dnevnik, dovodi u pitanje državnost Kosova i vlasti države Kosovo nad sjeverom.

"Standard" ukazuje da je proteklih nedelja na sjeveru Kosova, gde živi veliki broj Srba, često bilo nasilja nad predstavnicima kosovskih institucija i novinara.

Retorika iz Beograda se, takođe, prenosi list, dalje zaoštrila, navodeći da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čak i razmotrio slanje vojske na Kosovo.

Pored toga, dodaje dnevnik, premijerka Ana Brnabić je, preko tvitera, napala ambasadora Njemačke na Kosovu Jorna Rohdea, koji je zatražio uklanjanje barikada.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Njemačke rekao je "Standardu" da se Rohde jasno izjasnio i da je apelovao na Srbiju i Kosovo da se konstruktivno angažuju u dijalogu.

Preneo je da je na sastanku izaslanika za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Njemačke sa ambasadorkom Srbije u Berlinu 21.decembra, kao i njemačke ambasadorke u Srbiji sa predsjednikom Vučićem 22. decembra razgovarano o tome.

"Očekujemo konstruktivan pristup Srbije. To smo jasno preneli i u tim razgovorima. Važno je da se kosovski Srbi što prije vrate u kosovske institucije. To je u interesu ljudi koji žive na sjeveru Kosova", podvukao je portparol.

Istovremeno, dodaje, Kosovo mora prihvatiti da stavi na dnevni red primjenu 2013. i 2015. dogovorene Zajednice srpskih opština.

"Podržavamo izaslanika EU Miroslava Lajčaka u naporima da, u okviru dijaloga, konačno napreduje u postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa dvije zemlje", dodao je neimenovani portparol.

Izvor: Kosovo online/Standard