Proširenje

Zamjenik ministra spoljnih poslova Češke Republike Martin Košatka rekao je za European Western Balkan u Pragu da će razmatranje prijave Kosova za članstvo u EU sačekati Švedsku kao predsjedavajuću Uniji, prenosi RTV.

Govoreći o proširenju EU, Košatka je naglasio da u Evropskoj uniji postoji zajednički osjećaj da se mora dati šansa zemljama Zapadnog Balkana, ali da oni moraju da "urade svoj domaći zadatak".

"Jasno je da se atmosfera promenila poslije ruske agresije. EU želi da pokaže da joj je zaista stalo do regiona. Ne radi se o teškom radu i dobrim rezultatima jednog predsjedavanja, već o opštoj volji EU. Ova volja je prisutna", kazao je Košatka.

Iako je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić napomenuo je da se češko predsjedništvo neće baviti zahtjevom Kosova za članstvo u EU, Košatka tvrdi da se od svakog Predsjedništva očekuje da uradi ono što je potrebno.

"S obzirom na datum kada je Kosovo odlučilo da preda aplikaciju (15. decembar), nismo imali vremena da uradimo više od toga osim da obavjestimo COREPER ambasadore zemalja članica EU da je Kosovo podnelo aplikaciju. Na sljedećem švedskom predsjedavanju biće da započne konsultacije sa državama članicama", rekao je Koštaka.