Nedostatak kordinacije

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj uputio je niz kritika na račun premijera Albina Kurtija povodom aktuelne situacije na sjeveru, prenosi Reporteri.

„Koraci koje je napravio Kurti za tu teritoriju su potpuno pogrešni, iako kažem da je politika Beograda uvijek mislila da stvara krize kako bi ih iskoristila u smislu konačnog sporazuma, a posebno za ZSO. Tehnički problem sa registarskim tablicama doveo nas je tamo gdje jesmo“, kaže Lekaj.

Lekaj kaže da je "Kurtijev nedostatak koordinacije sa međunarodnim saveznicima doveo Kosovo u ovu situaciju".

„On nema dijalog, 18 odsto teritorije Kosova nije pod kontrolom, a mi smo im svojim odlukama, uprkos savjetima SAD i naših međunarodnih prijatelja o registarskim tablicama, dali prostor da se tako ponašaju. Iako su njihove tvrdnje uvijek bile da sjever ne kontroliše Priština, već Beograd. Stigli smo tamo gdje smo stigli, odlazak gradonačelnika, sudija, tužilaca, opštinskih vijeća. Građani su tamo ostavljeni na milost i nemilost. Vidite kako je policija ostala zaglavljena i nema akcije“, dodao je on.

Govoreći o francusko-njemačkom planu za dijalog Kosova i Srbije, Lekaj je naveo da je skeptičan da bi dogovor mogao da bude postignut do marta 2023. godine.

„Sa ovakvim pristupom vlasti i odnosom Srbije sumnjam da će biti bilo kakvog dogovora oko Kosova i Srbije. Međutim, rekli smo da će svaki sporazum bez priznanja produžiti konačni sporazum za još 10 godina. Moramo stajati i insistirati da se teritorija sačuva i da priznanje bude u sporazumu“, izjavio je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri