Bez objašnjenja!

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz vratila je na posao diplomatu koji je dobio otkaz pod optužbom da je zloupotrebio finansijska sredstva Njemačke izdvojena za nastavnike albanskog jezika u toj zemlji, piše Koha.

Kako se navodi, iako Ministarstvo nije dalo objašnjenje, različiti izvori navode da je šef konzulata u Štutgartu Imer Lladrovci osumnjičen za neovlašćeno podizanje oko 20.000 eura.

Na osnovu dokumentacije koju je objavila Koha, Ministarstvo spoljnih poslova je u julu ove godine formiralo istražnu komisiju za provjeru navoda iznetih u prijavi ambasadora Kosova u Nemačkoj Faruka Ajetija.

Od komisije je zatraženo da ispita sumnje u ozbiljne prekršaje od strane Lladrovcija.

"Da li je Lladrovci bio jedini diplomata koji je imao pristup sredstvima namlenjenim nastavnicima dopunske nastave albanskog jezika u Baden-Virtembergu? Ko je bila osoba koja je potpisala povlačenje? Da li su svi nastavnici dobili novčana sredstva koja se u finansijskom izvleštaju banke odnose na podizanje na njihovo ime i ako da, kada su ih dobili? Da li su nastavnici obavlešteni da su ta sredstva namlenjena njima iz sredstava pokrajine Baden-Virtemberg", navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje u tekstu, prije nego što je istraga pokrenuta, u decembru 2021. godine, Gërvalla-Schwarz je prevremeno povukla Lladrovcija iz misije, postavljajući ga na poziciju višeg službenika za obuku i razvoj. Ali Lladrovci je osporio odluku žalbom Nezavisnom nadzornom vijeću za državnu službu.

Prilikom vođenja predmeta pominjana je i zloupotreba sredstava. U odluci Savjeta potvrđuje se preporuka Komisije za činove i disciplinu da se Lladrovcu izrekne disciplinska mera "Udaljavanje iz službe u inostranstvo i isključenje sa rada".

"Komisija za ocjene i disciplinu, po pokretanju disciplinskog postupka od 01.07.2022. godine, donela je rješenje kojim je predložila ministarki spoljnih poslova i dijaspore, da se podnosiocu pritužbe izrekne disciplinska mjera 'Raspuštanje iz službe u inostranstvo i isključenje sa rada', na osnovu toga što je podnosilac pritužbe učinio teže povrede predviđene pravilnikom o državnoj službi, kao i u Pravilniku o službi u inostranstvu", navodi se u odluci Savjeta.

Gërvalla-Schwarz je 22. jula donela rješenje o razriješenju Lladrovcija iz službe spoljnih poslova, odnosno otpuštanju sa posla.

Lladrovci se usprotivio i toj odluci pred Nezavisnim nadzornim savjetom.

Kada je Savjet zatražio od Ministarstva pojašnjenje tokom vođenja slučaja, Ministarstvo pravde ga je obavjestilo da je Gërvalla-Schwarz poništila odluku o razriješenju Lladrovcija. Pošto je Ministarstvo odustalo od rješenja, Savjet je okončao upravni postupak.

Kako navodi Koha, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dalo nikakva pojašnjenja u vezi sa slučajem.

Uprkos činjenici da je Gërvalla-Schwarz odustala od odluke, pravnu bitku sa Lladrovcijem je ponovo otvorio ambasador Kosova u Njemačkoj Faruk Ajeti.

Ajeti je u odgovoru za Kohu naveo da odgovore treba tražiti od Ministarstva spoljnih poslova.

Odluku trenutno obrađuje Nezavisni nadzorni savet. Advokat Lladrovcija, Hajzer Salihu nazvao je ponovno otvaranje slučaja nepravednim.

"Poslije donošenja dve odluke, ambasador je, kao da nije zadovoljan odlukom ministarke i Savjeta, ponovo pokrenuo slučaj u Disciplinskoj komisiji sa istim činjenicama, sa istim dokazima. To je suprotno bilo kojoj pravnoj normi koja je na snazi", rekao je Salihu.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline