Slučaj preminule bebe

Medicinski direktor Opšte bolnice u Peći Muhamit Haliti istakao je da slučaj preminule bebe nema veze sa dužnostima ljekara i dodao da je njegova smena sa te funkcije politička odluka, prenosi Ekonomija onlajn.

On je, nakon što je danas razriješen dužnosti, pod obrazloženjem da je imao direktnu rukovodeću odgovornost za liječenje umrle bebe u bolnici u Peći, istakao da direktor bolnice koji je, kako je naveo pristalica Samoopredjeljenja, na partijskoj i porodičnoj osnovi štiti one koji bi trebalo da odgovaraju za taj slučaj.

"O predmetnom slučaju sam obavješten putem obavještenja o mišljenju sa zvaničnog sajta bolnice u Peći, i iznenađujuće je kako je takva odluka doneta danas, jer se odluke ne mogu donositi vikendom, pošto je protokolarno-pečatnička kancelarija zatvorena i otkaz bez zvanične odluke je kršenje zakona", naveo je Haliti.

Prema njegovim riječima, slučaj preminule bebe nije u odgovornosti i dužnosti direktora medicine.

"Za rad ljekara odgovoran je medicinski direktor, a u predmetnom slučaju medicinsko osoblje nije zanemarilo slučaj tako što je te noći sa punom odgovornošću završilo njegu. Primljena pacijentkinja je pregledana, ona i njena porodica su obavješteni o uginulom fetusu, pacijentkinja je na vrijeme operisana, na vrijeme je dobila terapiju, dokumentovano je sve u vezi sa slučajem i pacijentkinja je puštena u dobrom stanju. Takođe, beba koja je preminula tokom hirurške intervencije predata je babici kako bi nastavila sa drugim zahvatima", naglasio je Haliti.

Kako je naveo, odgovornost je na vršiocu dužnosti direktora administracije Selmana Kelmendija.

"Takođe je odgovornost na šefu tehničke službe Ardianu Shali i nadzorniku higijene Hiseu Kastratiju protiv kojih izvršni direktor nije preduzeo nikakve mjere zbog političkog ubeđenja i srodstva sa glavnim podnosiocem predstavke. Ovo je hijerarhija tehničke službe, a tehnička služba je odgovorna za fizičke radnike, čistače i bolničke radnike", dodao je Haliti.

Haliti smatra da iza njegove smjene stoji politička opredjeljenost.

"Kelmendi je militant političke partije Samoopredjeljenje, dok je šef tehničke službe blizak rođak izvršnog direktora, dakle u neiskustvu rukovodstva izvršnog direktora Fazlija Shale i pod pritiskom političke stranke počevši od direktora Univerzitetsko-kliničkog centra i vd ministra zdravlja bila je prinuđena da donese ovu odluku da opravda svoju moralnu odgovornost", rekao je on.

Najavio je da će protiv te odluke podneti pravnu žalbu u nadi da će pravda pobjediti.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline