Bivši premijer Kosova Isa Mustafa istakao je da je Kosovo svaki put kada je na sjeveru djelovalo bez koordinacije sa SAD, doživelo neuspjeh, i dodao da su predsjednica i premijer Vjosa Osmani i Albin Kurti u želji da, kako je naveo, "pokažu mišiće izgubili i ono malo suverenosti na sjeveru Kosova", prenosi Ekonomija onlajn.

"U ovom trenutku je teško praviti analize. Svaki put kada je pokušano da se djeluje na sjeveru bez prethodne koordinacije i podrške sa SAD (posebno), to je osuđeno na neuspjeh. Kurti i Osmani su htjeli da pokažu mišiće, da se pozovu na suverenitet i zakone, da zgaze sve što je urađeno u prošlosti i srušili su za dva dana čak i krhki suverenitet koji je tamo dostignut", rekao je Mustafa.

On je naveo da Kurti i Osmani, tek nakon što su "potpuno zabrljali, traže od Kfora da interveniše i otvori im puteve".

"Sada, kada su razmislili, zahtjevaju da im Kfor otvori puteve. Kfor nije u ratnoj misiji već u mirovnoj misiji na Kosovu, prema Rezoluciji 1244. Razumljivo je da ova misija ne preduzima radnje koje bi stvorile teren za sukob", rekao je Mustafa.

Bivši premijer je ultimatume NATO-u poslanika i pristalica opozicije nazvao "glupima".

Prema njegovim riječima, "glupi ultimatumi koji su poslanici i pristalice vlasti postavili NATO i spiskovi sa Srbima koje treba hapsiti, jačaju logiku Kfora da održi ovo stanje krhkog mira".

Smatra da za nastalu situaciju na sjeveru nema drugog rješenja, osim vraćanja dijalogu.

Navodi da su nedavni postupci Vlade i predsjednice Kosova povodom izbora samo dokaz slabost Kosova.

"Ne vidim drugo rješenje osim da se obnovi dijalog. Naravno, bilo je i ima bandi i nasilnika na sjeveru, ali svrstavanje u bande ne daje rezultate. U stvari, otkriva se slabost države, jer ih jednom nazove bandom i onda tragično odustane i preda im se, kao što je to bio slučaj sa izborima na sjeveru", naglasio je Mustafa.

Prema njegovim riječima, "narcisoidnim liderima“ treba staviti do znanja da su Srbi sa sjevera i juga građani Kosova sa kojima treba komunicirati kao sa strateškim partnerima.

"Moćni i arogantni i narcisoidni lideri moraju biti svesni da su srpski lideri na Kosovu, na sjeveru i na jugu, građani ove zemlje. Sa njima treba komunicirati, kao sa našim strateškim partnerima. Ako strateški partneri nemaju povjerenja u zrelost vlade, ne može se očekivati da će delovati kao u prošlosti. Put je dijalog i razumijevanje", zaključio je Mustafa.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline