EULEX o konvoju sa vozilima PK na sjeveru

Nakon što je tokom jučerašnjeg dana na seoskom putu Kamenica – Vuča – Sočanica, viđena kolona policijskih džipova sa vozilom EULEX, a potom usljedili oprečni i nepotvrđeni medijski izveštaji, iz ove misije potvrdili su danas za KoSSev da su pružali pratnju Policiji Kosova povodom zamjene redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

Kosovski mediji izvještavali su sinoć da su posle više od dvije sedmice, koliko su se našli blokirani u Leposaviću uslijed barikada, konačno zamjenjeni policajci i vraćeni u policijsku bazu na jugu.

U pitanju je seoski put lošeg kvaliteta, premda se on sređuje, koji je sada jedina veza između Leposavića i Mitrovice, uslijed barikada na magistralnom putu i do sada policijska vozila nisu viđana na njemu.

Za to vreme srpski tabloidi izveštavali su o tome da su navodno KFOR i EULEX doveli specijalce sa snajperom u Leposavić.

KoSSev portal se juče obratio EULEX-u, sa upitom – da li su i zašto sa džipovima Policije Kosova koristili alternativni seoski put na sjeveru.

Odgovor je stigao danas.

IZ EULEX-a su za KoSSev saopštili da su pružali pratnju Policiji Kosova na osnovu njihovog zvaničnog zahtjeva, a upravo u vezi sa zamjenom redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

"Nakon zvaničnog zahtjeva Policije Kosova, EULEX je 24. decembra pratio konvoj redovnih službenika Policije Kosova koji su se rotirali i zamjenili redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću“, naveli su.

Barikade na sjeveru Kosova ušle su u treću sedmicu. Već 16 dana blokirani su magistralni putevi na sjeveru Kosova na desetak mjesta, odnosno 11 – prema jučerašnjim tvrdnjama premijera Kosova. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak.