Prognoza guvernera CBK-a

Prema prognozama guvernera Centralne banke Kosova Fehmija Mehmetija u drugoj polovini naredne godine može se očekivati pad inflacije za oko šest odsto, prenosi Koha ditore.

Mehmeti je rekao da je ove godine došlo do povećanja privatnih i javnih investicija na šta je uticalo mnogo faktora.

“Imamo povećanje privatne i javne potrošnje, povećanje privatnih i javnih investicija. Na sve ovo uticalo je mnogo faktora, posebno mjere koje je preduzela Vlada Kosova, a kredit i dijaspora su glavne komponente koje su uticale na ekonomski rast. Ova godina je dobro počela sa očekivanim rastom od tri do četiri odsto, a prognoze bi se mogle promjeniti s obzirom na okolnosti koje su nastale kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, koja je uticala i na globalnu, ali domaću ekonomiju na Kosovu. Kao rezultat toga, desilo se da imamo povećanje kamatne stope, inflaciju, što se onda odrazilo na Kosovo, a uticalo je i na promjenu monetarne politike”, rekao je Mehmeti.

Mehmeti je prognozirao da će u sljedećoj godini doći do pada inflacije.

“Optimisti smo da će u drugoj polovini naredne godine biti pozitivnih pomaka u svim aspektima, imaćemo pad inflacije, naše prognoze će biti da će pasti na šest odsto i da će to onda pozitivno uticati na platežnu sposobnost građana, a potom i na potrošnju”, rekao je Mehmeti.

Govoreći o povećanju vrijednosti doznaka i rastu privrede, Mehmeti kaže da se više od tri milijarde eura računa na troškove dijaspore.

Prema njegovim riječima, strane direktne investicije dostigle su 567 miliona eura, a milijardu eura su doznake.

"Jedna milijarda su doznake, strane direktne investicije dostigle su 567 miliona eura, a to uglavnom realizuje dijaspora, jer je 67 odsto namenjeno nekretninama, ostalo finansijskim uslugama, ukupno više od tri milijarde eura prihoda dolazi iz dijaspore“, dodao je Mehmeti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore