Odgovornost!

Za posmatrače aktuelnih prilika na Kosovu, izazvanih dvonedjeljnim barikadama koje su grupe građana podigle na sjeveru Kosova, objava poslanika Armenda Muje iz Pokreta Samoopredjeljenje na Facebooku "dolila je ulje na vatru" u i onako tenzičnim okolnostima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naime, poslanik iz pokreta na čijem čelu je premijer Albin Kurti, napisao je na svom Facebook nalogu da u Mitrovici postoji "nekoliko kriminalnih grupa" koje, prema njegovim riječima, "provociraju građane Kosova i državu Kosovo". Pored toga, otišao je korak dalje i poimenično pomenuo nekoliko osoba za koje je rekao da se nalaze iza barikada podignutih na sjeveru. Još je i preporučio "njihovo hapšenje".

Radio Slobodna Evropa pokušao je da kontaktira poslanika Muju za komentar na njegov post, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Ehat Miftaraj, izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe komentariše da zvanični Beograd različitim metodama destabilizuje prilike na sjeveru Kosova. Ali, prema njegovim riječima, vlasti na Kosovu su podjeljene i moraju se ponašati po hijerarhiji.

"Političari ni u kom slučaju ne bi trebalo da označavaju određene osobe kao osobe koje treba da budu uhapšene ili procesuirane. Ova nadležnost, ovo ovlašćenje pripada samo institucijama koje imaju zakonski mandat. To ostavlja prostor i mogućnost za nesporazume, za pogrešna tumačenja, bilo sa srpske strane, bilo sa strane država koje nisu prijatelji Kosova. Ovo je amaterski čin, koji nije trebalo da se desi", kaže Miftaraj za RSE.

Stručnjak za političke procese Artan Muhaxhiri, profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini, ocjenjuje da sa institucionalnog aspekta ovakvu izjavu uopšte ne bi trebalo davati, jer je to izvan poslaničke nadležnosti.

„Ono što je evidentno jeste da je ova izjava populistička, da ima tendenciju da minira institucionalni put, koji treba da bude kroz tužilaštvo i kroz druge bezbjednosne institucije. Međutim, on iznosi listu imena u javnost, koja može biti zloupotrebljena, ako se tim apostrofiranim licima, eventualno, nešto desi. Dakle, ovo nije pravi način za rešavanje krize na sjeveru", kaže Muhaxhiri za RSE.

RSE je pitao kosovsko tužilaštvo da li ima saznanja o aktivnostima osoba koje je pominjao Muja i da li će kontaktirati samog poslanika da se informiše o njegovim tvrdnjama. Ali, do objavljivanja ovog članka, nije bilo odgovora.

Miftaraj kaže da su tvrdnje zvaničnog Beograda i Srpske liste da postoje spiskovi za hapšenje Srba na sjeveru Kosova, bili i jedan od razloga za protest 22. decembra u Rudaru na sjeveru Kosova. Na ovom skupu, okupljeni su, između ostalog, tražili i "povlačenje" navodnih spiskova, kao uslov za uklanjanje barikada.

U tom kontekstu, kaže Miftaraj, izjava poslanika Muje "dolila je ulje na vatru".

On kaže da Muja kao poslanik ima imunitet od krivičnog gonjenja, ali da bi u ovom konkretnom slučaju, prema njegovim riječima, morao da da pojašnjenje Tužilaštvu.

"Ako Muja ima takvu informaciju, u normalnom stanju bilo bi neophodno da ga Specijalno tužilaštvo pozove na razgovor i da pruži dokaze za ono što iznosi u objavi na Facebooku. Ako to ne može da se potkrepi činjenicama, onda naravno Tužilaštvo to može smatrati lažnim obavještenjem, što izaziva pravne posljedice", kaže Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/RSE