Zabrinutost

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog usvajanja Zakona o javnim službenicima i Zakona o platama, jer poslanici Skupštine Kosova nisu usvojili kritike koje je Unija uputila, prenosi Reporteri.

U saopštenju EU ističe da se angažuje u kontinuiranom dijalogu sa vlastima na Kosovu o svim aspektima reforme javne uprave, jer je to ključni preduslov za integraciju u EU i od suštinskog je značaja za funkcionisanje institucija i pružanje usluga građanima Kosova.

"EU je takođe glavni partner Kosova u smislu finansijske podrške za ove reforme. Kako bi pomogla Kosovu da napreduje na putu ka EU integracijama u ovoj oblasti reformi, EU je u saradnji sa ekspertskim timom OBEZH/SIGMA u više navrata iznela komentare na Nacrt zakona o javnim funkcionerima i na Nacrt Zakon o platama", ističu iz EU.

Kako navode iz EU komentari su imali za cilj da najbolje usmere i podrže vladu da obezbjedi depolitizovanu i profesionalnu državnu službu, sa transparentnim sistemom nagrađivanja zasnovanim na zaslugama, u skladu sa principima reforme javne uprave i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Kosovo.

Unija je izrazila žaljenje što je Skupština Kosova u četvrtak usvojila ova dva zakona bez uzimanja u obzir komentara EU i OBZHE/SIGMA, uprkos obavezama SSP u ovoj oblasti.

"Novi Zakon o javnim službenicima je problematičan u smislu obezbjeđivanja državne službe zasnovane na zaslugama koja može efikasno da upravlja ljudskim resursima, jer daje prekomernu slobodu u zapošljavanju, premeštaju i disciplinskim procedurama za državne službenike, čineći državnu službu potencijalno ranjivom na politizaciju", navodi se u saopštenju.

Unija će nastaviti da prati dešavanja koja utiču na reformu javne uprave na Kosovu, izvještavaće o ovim pitanjima u svojim godišnjim izveštajima o Kosovu i možda preispitati svoju pomoć u ovoj oblasti, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri