Zabrinutost

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke traži da se što prije demontiraju barikade na sjeveru Kosova i da se Srbi vrate u institucije, prenosi Reporteri pisanje austrijskog lista "Standard“.

"Poslije višenedjeljne spiralne eskalacije, Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke zahtjeva da se nelegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi, a koje takođe predstavljaju bezbjednosni rizik, što prije demontiraju. Veoma smo zabrinuti zbog tenzija na sjeveru Kosova“, naveo je portparol ministarstva za "Standard".

Austrijski list navodi da su "militantni nacionalistički Srbi postavili blokade na putevima na sjeveru Kosova".

"U četvrtak su bile održane i demonstracije na sjeveru Kosova tokom kojih je istaknuta velika srpska zastava. Srpski nacionalistički militanti koji su podigli barikade i organizovali demonstracije pripadaju pristalicama stranke Srpska lista, koja je pod direktnom kontrolom vlasti u Srbiji. Ona dovodi u pitanje državnost Kosova i monopol kosovske države na upotrebu sile na sjeveru zemlje", navodi "Der Standard".

Kako se dodaje u tekstu, posljednjih dana na sjeveru Kosova "bilo je više nasilja nad predstavnicima kosovskih institucija i novinarima.

"Pojačana je i retorika iz Beograda. Predsjednik Aleksandar Vučić je čak razmišljao o slanju vojnih lica na Kosovo. A premijerka Srbije Ana Brnabić je na Twitteru napala njemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rohdea. On je prethodno pozvao na demontažu barikada, koje nedjeljama blokiraju drumski saobraćaj", navodi austrijski list.

Portparol njemačke diplomatije rekao je za "Standard” da je Rohde dao "jasne izjave i ponovo pozvao Srbiju i Kosovo da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU”.

Navodi se da je o tim pitanjima razgovarano na sastancima predstavnika Saveznog ministarstva spoljnih poslova za Zapadni Balkan sa ambasadorom Srbije 21. decembra u Berlinu i između nhemačkog ambasadora u Srbiji i predshednika Srbije Vučića 22. decembra u Beogradu.

Kako prenosi taj medij, portparol Ministarstva spoljnih poslova je dodao da očekuju konstruktivan pristup Srbije.

"U ovim razgovorima smo jasno stavili do znanja. Važno je da se kosovski Srbi što prije vrate u institucije Kosova. To je u interesu ljudi koji žive na sjeveru, u isto vrijeme Kosovo treba da pristane da se na dnevni red stavi primena Zajednice srpskih opština dogovorenog 2013. i 2015. Podržavamo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u njegovom nastojanja da se konačno normalizuju odnosi između dvije zemlje u okviru dijaloga za napredovanje“, rekao je on.