Slovenački ministar odbrane

Slovenija planira da poveća broj vojnika u sastavu Kfora, izjavio je danas slovenački ministar odbrane Marjan Šarec, prenosi Reporteri.

Šarec je obišao slovenačke vojnike i razgovarao sa komandantom Kfora general-majorom Angelom Micheleom Ristucciom.

"Situacija na Kosovu bila bi veoma teška bez prisustva Kfora, a Ministarstvo je ispitalo mogućnosti povećanja učešća Slovenije u misiji", rekao je Šarec, prenela je STA.

Šarec je istakao da je teško govoriti o tačnom broju, jer je pet odsto aktivnih slovenačkih vojnika trenutno stacionirano u inostranstvu, uključujući 91 na Kosovu.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će slovenačko prisustvo biti djelimično pojačano civilnim stručnjacima i raspoređivanjem vojnog helikoptera u pripravnosti za Kosovo.

"Doprinos Slovenije Kosovu je veoma vredan jer slovenačke trupe poznaju oba naroda i dobro poznaju situaciju", smatra Šarec.

Šarec je rekao da nije tajna da Rusija ima interese na Zapadnom Balkanu i da svakako koristi svaki vakuum stvoren odsustvom Evrope i NATO.

"Prisustvo na toj teritoriji je u strateškom interesu Slovenije ne samo za održavanje mira i stabilnosti, već i da ove zemlje na kraju napreduju", zaključio je Šarec.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri