Bivši portparol NATO-a

Bivši portparol NATO-a tokom rata na Kosovu Jamie Shea izjavio je da smatra da je strategija Kfora za barikade na sjeveru da ih treba ukloniti, ali da to treba činiti korak po korak, bez izazivanja eskalacije, prenosi Telegrafi.

On je za Kallxo rekao da bi trebalo ostaviti Kforu da usvoji najrazumniju strategiju.

"Mislim da je strategija Kfora da barikade treba da se uklone, ali da to treba da se radi na miran način, korak po korak, metodama koje neće doprineti eskalaciji, neizazivanju većeg nasilja, posebno u ovom prazničnom periodu, pred Novu Godinu i Božić. To je bolje od neke velike demonstracije sile koja bi proizvela samo više nasilja, jer smo videli dovoljno tog nasilja do sada i niko ne želi da se više dešava", rekao je Shea.

On je dodao da zna da je to razočaravajuće za građane Kosova, ali da je taj metod u interesu Kosova.

"Ne dajmo Beogradu više izgovora da kažemo, kako je juče rekao premijer Srbije, da smo na ivici rata. Ovo nije tačno, ovo je više od dramatičnog jezika, tako da je smiren i promišljen način Kfora miran put i treba ga slediti", rekao je Shea.

Shea je rekao i da nije očekivao da će Srbija poslati zahtev Kforu za povratak trupa na Kosovo.

"Nisam očekivao da dođe do ovog zahtjeva jer Kfor ima odgovornost za bezbjednost na Kosovu po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN i od juna 1999. godine Kfor je taj posao radio veoma dobro, dakle u obezbjeđivanju bezbednog okruženja za sve. Dakle, nema apsolutno nikakve potrebe da se srpske trupe vrate na Kosovo. To ne bi rešilo nijedan problem, već bi samo dodatno eskaliralo situaciju", naveo je Shea.

On je istakao da očekuje da će Kfor reći ne Srbiji povodom ovog zahtjeva.

"Mislim da Srbija treba da prepusti Kforu i policiji EU, odnosno Eulexu, kao i kosovskim vlastima da povrate mir u ovoj situaciji", dodao je Shea.

Prema njegovim riječima, Srbija tim zahtjevom pokušava da pošalje politički signal.

"Možda da pošalje poruku stanovništvu kosovskih Srba da Beograd podržava njihovu želju da se distanciraju od Prištine, a o razlozima možemo da spekulišemo, to je više politički signal", dodao je on.
 
Izvor: telegrafi.com/kosovoonline