Šef Kancelarije EU na Kosovu

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog rekao je da Zajednica srpskih opština snije jednonacionalna i da treba da bude osnovana na osnovu sporazuma, u skladu sa odlukom Ustavnog suda i Ustavom Kosova, prenosi Klan Kosova.

"S tim u vezi, ponovo sam rekao, ovo je sporazum koji je potpisan 2013. godine, a ratifikovala ga je i većina u Skupštini Kosova. Dakle, to nije samo međunarodni ugovor, već je to i unutrašnji zakon koji je usvojila ustavna većina", rekao je Szunyog u emisiji Info magazin.

Dodao je da ima još jedan sporazum iz 2015. godine, koji je potom poslat na ocjenu Ustavnom sudu u čijoj odluci se suštinski kaže da se ZSO osnuje i da se sačini status.

"Dakle, iz moje perspektive, ova odluka Ustavnog suda ne sprečava osnivanje ZSO. Takođe, naglasio sam još jednu bitnu stvar, to nije jednonacionalno udruženje kako neki kažu. Dakle, u tih 10 opština žive i nesrpske zajednice. Dakle, ovo udruženje, ponavljam, treba da bude osnovano na osnovu sporazuma i na osnovu odluke Ustavnog suda i u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Szunyog.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline