Iz Azerbejdžana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 21. decembra da će barikade na sjeveru Kosova biti uklonjene kada Kosovo bude formiralo Zajednicu srpskih opština (ZSO), prenosi agencija Beta.

"Prvo formirajte Zajednicu srpskih opština, pa ćemo da uklonimo barikade", rekao je Vučić novinarima u Azerbejdžanu.

Zajednica srpskih opština je, inače, jedan od sporazuma koji su dvije strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Kosovske vlasti odbijaju realizaciju sporazuma o Zajednici jer smatraju da je on štetan za Kosovo.

Prema Vučićevim riječima, Priština ne želi da čuje, niti sluša, već samo da ponižava Beograd.

On je ocijenio da je ponašanje KFOR-a daleko više fer od ponašanja većine vlada Zapada.

"Oni (KFOR) tretiraju situaciju na ozbiljan i odgovoran način", naveo je Vučić.

On je zatražio objašnjenje Kosova o hapšenju bivšeg policajca Policije Kosova Dejana Pantića navodeći da Beogradu nisu poznati motivi njegovog hapšenja.

Kriza na sjeveru Kosova počela je kada je lokalno srpsko stanovništvo podiglo barikade u znak protesta zbog hapšenja policajca srpske nacionalnosti Dejana Pantića.

Vlasti na Kosovu navode da je Pantić osumnjičen za organizovanje "terorističkog napada" na kancelarije Centralne izborne komisije na severu 6. decembra.

KFOR je ranije saopštio da je pojačao svoje prisustvo na graničnom prelazu Jarinje zbog mogućeg prisustva "organizovanih kriminalnih grupa".

Kosovske vlasti tvrde da imaju kapciteta da uklone barikade na severu, ali da se daje vremena KFOR-u da se to učini mirnim putem.