Garancija slobode kretanja

Potez policije dolazi dok traju napetosti između Srbije i Kosova koje su eskalirale 10. decembra, kada su Srbi na sjeveru postavili barikade.

Policija Kosova je saopštila da je uspostavila nekoliko kontrolnih punktova za vozila na putu Sjeverna Mitrovica – Leposavić.

“Na magistralnom putu Sjeverna Mitrovica – Leposavić, policija je uspostavila punktove za vozila kako bi garantovala kretanje i slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i sprečavanje kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja uopšte”, prenosi agencija Beta u srijedu pozivajući se na saopćenje Policije Kosova.

“Policija Kosova posvećena je održavanju reda i garantovanju opšte sigurnosti u cijeloj zemlji i, u zavisnosti od potreba, preduzima neophodne radnje na terenu kako bi se garantovala zakonitost”, saopšteno je iz policije.

Napetosti između Srbije i Kosova

Potez policije dolazi dok traju napetosti između Srbije i Kosova koje su eskalirale 10. decembra, kada su Srbi na sjeveru postavili barikade kamionima i teškim strojevima, a dva prelaze su zatvorena.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u međuvremenu pojačanom diplomatijom nastoje obuzdati retoriku te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem između dvije strane.

Vlasti sa Kosova trajnim rješenjem vide priznanje nezavisnosti Kosova od srpske strane, i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Srbije očekuje “kompromisno rješenje” kojim bi formalno-pravno zadržala teritorijalni integritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvata.