Pojačano svoje prisustvo na Jarinju

Međunarodna mirovna misija NATO-a na Kosovu KFOR je izrazila uvjerenje da je upotreba nasilja i agresivnog ponašanja na sjeveru, s ciljem uticaja na političke odluke, neprihvatljiva.

U saopštenju se napominje da se tako nešto smatra provokacijom, te se dodaje da je odgovornost svih da garantuju bezbjednost u regionu.

Ova rekacija dolazi usljed krize na sjeveru Kosova nakon što je lokalno srpsko stanovništvo podiglo barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

Vlasti na Kosovu navode da je Pantić osumnjičen za organizovanje "terorističkog napada" na kancelarije Centralne izborne komisije na severu 6. decembra.

Kosovske vlasti tvrde da imaju kapciteta da uklone barikade na sjeveru, ali da se daje vremena KFOR-u da se to učini mirnim putem.

Komandant KFOR-a, general-major Angelo Michele Ristuccia, je naveo da misija NATO-a kroz svoje mehanizme odvraća od nasilja, te da nastoji da obezbjedi uslove za dalji politički dijalog između Prištine i Beograda.

Dodaje se i da je KFOR pojačao svoje prisustvo na Jarinju zbog mogućeg prisustva “organizovanih kriminalnih grupa”.

Grupa ultradesničara je 18. decembra održala protest kod prelaza Jarinje sa srpske strane a u jednom trenutku je probijen i policijski kordon. Tada je došlo i do sukoba ali su desničari ipak spriječeni da idu prema kosovskoj strani granice, gdje su bili prisutni pripadnici KFOR-a.