Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kaže da bi Zajednica opština sa srpskom većinom trebalo da bude dio opšteg sporazuma sa Srbijom koji vodi ka međusobnom priznavanju, prenosi Reporteri.

Krasniqi napominje da kada se razgovaralo o ZSO nikada nije bilo reči da ona ima izvršna ovlašćenja, niti se tražilo da ima bilo kakav karakter koji ide van Ustava Kosova.

"ZSO ako bude osnovana treba da bude dio opšteg sporazuma koji rezultira uzajamnim priznavanjem, trebala bi da bude skup postojećih ovlašćenja u okviru Ustava Kosova, koji se mogu modelovati da daju sigurnost koju zajednica zahteva od Srba na Kosovu. Vjerujem da vizija institucija, vlade i Kosova ne treba da bude ono što Srbija želi, već ono što žele građani srpske zajednice Kosova i ako takav pristup bude, vjerujem da će do toga biti lakše doći“, kazao je Krasniqi.

Krasniqi ističe da se evropski predlog sporazuma o nepriznavanju koji podržavaju SAD ne može prihvatiti jer bi mogao da stvori novi status kvo.

"Ovo je prvi put da vidimo koncentraciju i saglasnost svih zapadnih strana uključujući Evropu, glavne evropske zemlje Njemačku, Francusku ali i Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju i Sjedinjene Američke Države i sve druge, tako da postoji podrška da imamo proces, da idemo napred, da postignemo sporazum koji se sada zove osnovni sporazum. Ovo nije konačan sporazum, ja imam suštinsku zabrinutost, ako bi se ovaj sporazum opravdao kao osnovni sporazum bez određenog roka ili datuma za konačni sporazum, bojim se da će sve što će se desiti jeste stvaranje novog status kvo koji može u nekim elementima biti povoljniji za Kosovo, ali neće riješiti probleme koje imamo sa Srbijom, za koje smatram da se nužno moraju riješiti kako se to ne bi prepustilo narednim generacijama“, poručio je on.

Krasniqi je u intervjuu za Glas Amerike rekao da su sadašnje blokade na sjeveru Kosova uspostavljene prije svega da bi se ometao dijalog Kosova i Srbije o konačnom sporazumu.

"Situacija na sjeveru Kosova je izuzetno problematična, dolazi do pogoršanja situacije, posebno nakon postavljanja barikada od strane kriminalnih grupa, koje kontrolišu i direktno diriguju najviši krugovi u Srbiji, uključujući predsednika Aleksandara Vučića. Postoji tenzija i iz svih informacija koje dobijamo ovih dana vidi se da nema lakog rješenja i ne izgleda da može doći do poboljšanja i vraćanja u normalu veoma brzo, ovo je veoma zabrinjavajuće “, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri