Neprihvatljivo!

Misija Eulexa saopštila je da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova uznemirujuća i napeta, prenosi Reporteri.

EULEX: Uznemireni smo prisustvom naoružanih i maskiranih pojedinaca i grupa

Misija pravde Evropske unije (EULEX) je saopštila da je tokom patrola na sjeveru Kosova uznemirena "prisustvom naoružanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa“. Ocijenili su da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova uznemiravajuća i napeta.

"Tokom naših patrola na terenu, svjedoci smo uznemiravajućeg prisustva naoružanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa, na sjeveru Kosova. Ovo je neprihvatljivo. Svedoci smo postavljanja dodatnih barikada, koje se odmah moraju ukloniti. One su ilegalne i ometaju slobodu kretanja. Pored ovih zabrinutosti, zabrinjava i kriminal na sjeveru Kosova. Bezbjednosni vakuum koji je nastao nakon ostavke policajaca, kosovskih Srba, mogu da iskoriste kriminalne grupe. Na agencijama za sprovođenje zakona je da to spriječe“, kažu iz EULEX-a.

Inače, u koordinaciji sa KFOR-om, EULEX-ova formirana policijska jedinica i rezervna jedinica policije nastavljaju svoje terenske patrole na sjeveru Kosova, uključujući pješačke patrole u ​​sjevernoj Mitrovici i Zvečanu.

EULEX je u okviru svog mandata i kapaciteta pobornik ovakvih preventivnih mjera, ali kaže da one ne mogu zamjeniti Policiju Kosova, koja je prvi bezbjednosni odgovor.

"Sada je važno da se situacija odmah deeskalira, smiri se i uzdrži se od najprovokativnijih akcija. Ovo je prije svega u korist lokalnog stanovništva, čija su zaštita i bezbjednost ugroženi zbog trenutne situacije“, naglašava EULEX.

Dodaje da EULEX i KFOR imaju različite zadatke i mandate.

"S obzirom na nestabilnu bezbjednosnu situaciju na sjeveru Kosova i raspoređivanje dodatnih barikada, Misija redovno prilagođava svoju poziciju tako da odražava situaciju na terenu. Ukoliko uslovi dozvoljavaju bezbjedno korišćenje alternativnih puteva, naše patrole pokušavaju da stignu do nekoliko lokacija na sjeveru Kosova, uključujući policijske stanice. Zbog nepovoljnih vremenskih i putnih uslova to nije uvijek moguće“, saopštio je EULEX.