Adnan Rrustemi

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rrustemi, govoreći o situaciji na sjeveru zemlje, rekao je da u ovom dijelu Kosova vlada suverenitet kakav nikada prije.

Prema Rrustemiju, suverenitet se simbolizira kroz prisutnost države, a kako je rekao, ona je prisutna kao nikada prije na sjeveru, piše Demokracia.com.

“Što se tiče suvereniteta, mi tamo imamo suverenitet kao nikada do sada, kroz aktivnosti kao što je Policija Kosova koja kontrolira granični pojas ili granicu sa Srbijom, kontrolira granične prijelaze sa Srbijom, kontrolira Gazivode (Ujman) i patrolira u svakom dijelu na sjeveru. S druge strane, otišli su dužnosnici tamošnjih lokalnih institucija koji su sudjelovali u stvaranju integracije. Reći ću kroz amnestiju nelegalnih objekata. Tada se vidjelo da je to nestabilna umjetna građevina i od prvog trenutka kada su se suočili s odlukom kosovskih vlasti da uspostave zakonitost, oni su institucije Kosova koristili za agendu Srbije. Sada naravno postoje poteškoće za pojedine institucije, ali ovdje se ne radi o suverenitetu. Drugačije rečeno, ako se suverenitet simbolizira kroz prisutnost države, ona je prisutnija nego ikad prije”, rekao je Rrustemi za RTV21, prenosi Demokracia.com.

Dodao je da se srpska zajednica ne koristi kao poluga za destabilizaciju zemlje.

“Ali naravno da smo opredijeljeni za pravi, istinski, demokratski angažman srpske zajednice u svakoj instituciji, na svakom nivou, kao odnos saradnje i poštivanja našeg ustavnog i pravnog poretka, a ne kao mjeru ili polugu koja se koristi za defunkcionaliziranje Kosova, ometanje Kosova i potkopavanje Kosova", zaključio je Rrustemi.

Inače, od 10. decembra blokirane su ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. Lokalni Srbi u tom dijelu postavili su barikade u znak protesta nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net