Ko ih treba ukloniti?

Barikade na cestama na sjeveru Kosova nastavljaju se drugu sedmicu zaredom i nije jasno kako će i kada biti uklonjene.

Za poznavaoce sigurnosno-političkih prilika, problem narušava javni red i mir, ali ipak zahtijeva političko rješenje.

Neki Srbi, anketirani na sjeveru Kosova, kažu da bi barikade trebali ukloniti oni koji su ih postavili, ali tek nakon što se za tako nešto postigne politički dogovor.

Grupe lokalnih Srba podigle su barikade još 10. decembra, nakon što je uhapšen Srbin bivi pripadnik Policije Kosova.

Dejan Pantić uhapšen je zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na dužnosnike Centralne izborne komisije na sjeveru.

Od tada su blokirani putevi koji vode prema graničnim prijelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

"Nasilno" uklanjanje barikada, s posljedicama


Mentor Vrajolli, izvršni direktor Kosovskog centra za sigurnosne studije, kaže da je blokiranje prometnica barikadama pitanje narušavanja reda i vladavine prava te da je institucija odgovorna za njihovo uklanjanje - Policija Kosova.

Vlasti na Kosovu za podizanje barikada okrivile su "zločinačke skupine koje podupire Srbija".

Podršku barikadama daje i Srpska lista - najveća stranka Srba na Kosovu - kao i sama vlast u Srbiji.

Vrajolli kaže da, s obzirom da su u postavljanje barikada uključeni i elementi iz države Srbije, onda one predstavljaju "narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova".

U ovoj situaciji, prema njegovim riječima, neophodna je intervencija Kfora da se uklone barikade. No, kaže Vrajolli, očito je da vlasti daju vremena političkom rješenju.

“Međutim, ove barikade neće dugo ostati na cesti. Mislim da Policija Kosova poduzima odgovarajuće mjere koje omogućuju mirno uklanjanje ovih barikada. No, ako se to ne dogodi, ne samo policija, nego sva nadležna sigurnosna tijela u sjevernom dijelu Kosova moraju se koordinirati i te barikade ukloniti”, kaže Vrajolli za Radio Slobodna Europa.

I Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv u Sjevernoj Mitrovici, kaže da bi u normalnim okolnostima barikade morala ukloniti Policija Kosova.

No, prema njegovim riječima, okolnosti nisu uobičajene, zbog loših odnosa između kosovskih vlasti i predstavnika Srba na sjeveru zemlje.

U ovom trenutku, kaže Milićević, mora se pronaći političko rješenje, jer bi upotreba nasilja za uklanjanje barikada, dodaje, eskalirala situaciju.

“Postojeća situacija na sjeveru Kosova izuzetno je nabijena jakim emocijama i tenzijama. Bojim se da bi svako nasilno uklanjanje barikada izazvalo puno veće posljedice nego u slučaju mirnog rješenja”, kaže Milićević.


Uklanjanje barikada "nakon ispunjenja zahtjeva"

Građani koje je Radio Slobodna Europa anketirao u Sjevernoj Mitrovici kažu da treba postići kompromis s kosovskim vlastima, kako bi se uklonile barikade, ali ne navode puno o kakvom kompromisu misle.

Ali ko bi ih trebao ukloniti?

“Oni koji su ih postavili. Tada bi obje strane bile zadovoljne. Kad se dogovore. Ali čini mi se da je situacija nesigurna i loša”, kaže Milan, Srbin iz Sjeverne Mitrovice.

Sličnog je mišljenja i Miodrag. No, prema njegovim riječima, kosovske vlasti prvo moraju ispuniti neke zahtjeve Srba sa sjevera.

“Narod će ukloniti barikade kada se steknu uslovi. Policajce koji su uhapšeni, trebaju se pustiti i braniti sa slobode”, kaže Miodrag.

Drugi građanin, po imenu Slobodan, kaže da barikade ne treba uklanjati prije nego što se situacija popravi.

Moraju se ispuniti uslovi, [mora se formirati Zajednica opština sa srpskom većinom, policija se mora povući odavde dok se Srbi ne vrate u institucije”, kaže Slobodan.

Verbalni sukobi Kosovo-Srbija

Kosovske vlasti saopštile su da institucije zemlje "imaju kapacitet za uklanjanje barikada" i da "procjenjuju situaciju za adekvatnim odgovorom".

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je za britanski dnevnik Guardian da je pristao dati vremena misiji NATO-a na Kosovu KFOR da uvjeri one na barikadama da se povuku.

Međutim, Kurti je rekao da se ne može dopustiti da barikade dugo stoje.

Izrazio je zabrinutost da "uklanjanje tih barikada ne može isključiti žrtve".

“I zato želimo biti maksimalno oprezni, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i sigurnosti. Ali ne možemo zauvijek dopustiti ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti”, rekao je Kurti, prenosi Guardian.

Šef Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da bi Kurti trebao osloboditi uhapšenog bivšeg policajca i "povući specijalne policijske snage" sa sjevera Kosova - iako su kosovske vlasti demantirale da su poslale specijalne snage na sjever.

"Kurti ne bi trebao razmišljati o nasilnom uklanjanju barikada jer su one inicijalno postavljene kao odgovor na nasilje i svaki novi Kurtijev nasilni pokret riskirao bi nekontroliranu eskalaciju", rekao je Petković 19. decembra.

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste - najveće stranke Srba na Kosovu, koju podržava Beograd - rekao je da je "recept za uklanjanje barikada puštanje svih uhapšenih Srba, povlačenje svih policijskih jedinica sa sjevera Kosova i brisanje svih tajnih popisa za ubijanje Srba”.

Rakić nije iznio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje, dok je Vlada Kosova odbacila neke ranije tvrdnje dužnosnika u Beogradu da ima za cilj "progon Srba s Kosova".

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, ponovila je stajalište izraženo u reakciji 16. decembra da "očekuje da sve strane blisko koordiniraju s ovom misijom i suzdrže se od provokativnog pokazivanja sile".

“Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažiraju kako bi se osigurala sigurnost i sloboda kretanja na Kosovu. Rješenje se mora pronaći dijalogom”, poručio je KFOR.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je 13. decembra u intervjuu za Radio Slobodna Europa da barikade trebaju ukloniti oni koji su ih podigli.

Političko rješenje može ukloniti barikade

Mentor Vrajolli kaže da kosovska strana treba i dalje biti oprezna u svojim reakcijama oko barikada na sjeveru.

Za njihovo uklanjanje, kaže, kosovske vlasti moraju koordinirati s međunarodnim partnerima, kako bi se izvršio pritisak na srpske vlasti.

"Te strukture je uspostavila politika Srbije i ako se poveća pritisak na srpsku državu da ukloni barikade, onda se one mogu ukloniti bez potrebe za intervencijom policije", kaže Vrajolli.

Miodrag Milićević ocjenjuje da za uklanjanje barikada kosovske vlasti ne bi trebale vršiti pritisak na lokalne Srbe na sjeveru zemlje, već bi trebale pronaći rješenje sa srbijanskim vlastima.

“Ovdje (na sjeveru Kosova) se o svemu pita Beograd. Moguć je i poželjan samo politički dogovor i kompromis, ne samo za sjever Kosova, nego uopšteno za sva otvorena pitanja. Sve ostalo će ličiti na vrlo loš scenarij, koji neće dobro završiti”, kaže Milićević.

Kako je došlo do napetosti?

Napetosti na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, kulminirale su 10. decembra nakon što je Policija Kosova uhapsila bivšeg pripadnika Policije Kosova Dejana Pantića.

Pantić je optužen za umiješanost u napad na dužnosnike Centalne izborne komisije i policajce na sjeveru.

Kosovske vlasti pokušale su organizirati izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova – Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću – nakon odluke tamošnjih srpskih predstavnika da napuste kosovske institucije.

Napuštanje institucija, uz potporu Srbije, dogodilo se nakon odluke Vlade Kosova da na sjeveru Kosova preregistrira automobile s ilegalnim srpskim tablicama.

Na prijedlog EU i SAD-a izbori su odgođeni do proljeća sljedeće godine.

Sjedinjene Države i Europska unija neprestano pozivaju Kosovo i Srbiju da smanje napetosti i vrate se razgovorima o normalizaciji odnosa.