Transparentnost

Analitičar Artan Muhaxhiri ocjenjuje da Vlada Kosova treba da bude transparentna u procesu dijaloga sa Srbijom i da bi francusko-njemački plan trebalo da bude poslat na razmatranje parlamentu, prenosi RTK live.

"Vlada ima obavezu da pripremi stav u odnosu na francusko-njemački plan i iznese ga u skupštinu. Dakle, da razgovaramo sa poslanicima i opozicije i manjina, da postignemo maksimalno uvažavanje, u vezi sa ovim planom i onda sa takvim 'amin' da idemo i u Brisel", rekao je Muhaxhiri.

Politikolog Arta Tahir-Beqa kaže da se u diplomatiji često traži od strana da se neke stvari ne objave prerano. Na osnovu toga ona opravdava Vladu što francusko-njemački plan nije poslala na parlamentu na razmatranje.

"Sve dok plan nije konačan i nije u završnoj fazi, kada bi takođe trebalo da bude odobren od strane parlamenta, ili ratifikovan kao sporazum. Mislim da se to trenutno ne može prikazati kao nešto netransparentno. Ali, naprotiv, vjerujem da je ovo metod da se održi kredibilitet i poverljivost ovih razgovora", rekla je ona.

Izvor: Kosovo online/RTK live