Politički analitičar

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu ocjenjuju da, s obzirom na situaciju na sjeveru, dogovor Kosova i Srbije ne može da se postigne uskoro, odnosno do marta sljedeće godine što se često pominje, kao i da političkog dogovora neće biti bez kompromisa sa obe strane, prenosi RTK.

Demush Shasha iz Instituta "Epik" rekao je da se do sada vrlo malo zna o francusko-njemačkom planu, ali po onome što se zna, djeluje da taj predlog više odgovara Kosovu, iako napominje da sporazuma neće biti bez kompromisa.

"Neće biti značajnijeg političkog sporazuma između Kosova i Srbije bez kompromisa. Dakle, i Kosovo i Srbija će morati da prave kompromise", naveo je Shasha.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak doneo je Kosovu i Srbiji ažurirani francusko-njemački plan, ali njegovi detalji nisu dati u javnost.

Dorajet Imeri je za Radio Kosovo ocjenio da Srbija koristi trenutnu situaciju na sjeveru da odloži potencijalni sporazum.

"Situacija na sjeveru Kosova može da posluži kao mehanizam Srbije za odlaganje potencijalnog sporazuma. Ali, strane su se vjerovatno saglasile da dijalog treba da bude uokviren. Jer ne možete neefikasno da pregovarate", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/RTK