Stručnjak za bezbjednosna pitanja

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Ramadan Qehaj ocjenjuje da odlazak 127 vojnika iz KBS za samo godinu dana nije malo, a kao glavne razloge naveo je nepotizam i male plate, prenosi Albanian post.

"Plate nisu na pravom nivou, zatim unutrašnja organizacija KBS-a. Ovaj nepotizam, posebno u KBS, ne sme da se desi", smatra Qehaj.

Bivši ministar odbrane Rustem Berisha ne slaže se sa sadašnjim ministrom Armendom Mehajem da je broj vojnika koji odlaze bio isti prethodnih godina.

"U vrijeme dok sam bio ministar, bilo je problematično samo pitanje napuštanja vojnika iz redova srpske manjine, jer je Srbija vršila pritisak na njih. Albanski vojnici nisu otišli. Ali ono što se dešava zahtjeva analizu zbog čega se to dešava?", kaže Berisha.

On kao glavni razlog ističe male plate.

"Problem je izdržavati porodicu vojničkom platom. Plate za običnog vojnika su manje od 400 evra", rekao je on.

Bivši pripadnik KBS a sada poslanik Demokratske partije Kosova Hysen Berisha, smatra da bi trebalo da se poveća briga Vlade za KBS.

"Onog trenutka kada vojnik potpiše ugovor sa KBS, trebalo bi da prestane da ima ekonomske brige. Nema drugog razloga zašto Albanci bježe od vojske", rekao je Berisha i dodao da bi profesionalni vojnici trebalo da se tretiraju po NATO standardima.

Izvor: Albanianpost/Kosovoonline