Gdje je ovdje problem?

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde rekao je da je Zajednica srpskih opština obaveza Kosova i dodao da ona neće biti nova Republika Srpska. Rode je naglasio da je ZSO vrsta autonomije koja ne ugrožava integritet i suverenitet Kosova i dodao da je jedna njemačka nevladina organizacija dala prijedlog za formiranje ZSO koji je u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine, prenosi Koha.

"Jedna njemačka nevladina organizacija, zajedno sa Evropskim institutom za mir, nedavno je objavila prijedlog za ZSO, koji je vrlo jasno osmišljen da bude u skladu sa presudom Ustavnog suda iz 2015. godine, koja predviđa i neke nadležnosti u oblasti zdravstva i obrazovanja. I sve je to u skladu sa zakonima Kosova. To je vrsta autonomije u nekim sferama koja ne ugrožava teritorijalni integritet ili suverenitet Kosova. I, to poboljšava situaciju u kojoj sada imate realnost paralelnih struktura, koje nisu uvijek pod kontrolom Vlade Kosova, a onda imate strukturu koja je u potpunosti u skladu sa kosovskim propisima. Gdje je ovdje problem? Cijela naša diskusija ovdje je da ispunimo prethodne sporazume, u potrazi za inovativnim rješenjima“, rekao je Rode za KTV.

On je kao primjer pomenuo slučaj Udruženja Danaca u Njemačkoj.

"U Njemačkoj imamo manjinsku grupu Danaca. Imaju svoje Udruženje. Imaju bolnice i sve. Dobijaju novac iz Danske. I mnogi Nijemci šalju svoju djecu u njihove škole, koje su bolje opremljene od njemačkih", rekao je Rohde.

On je naglasio da svi prijedlozi, kao i francusko-njemački, uključuju prethodno postignute sporazume, samim tim i ZSO.

"Vidjeli ste evropski prijedlog inspirisan Njemačkom i Francuskom koji je pokušao da pomeri stvari naprijed. Svi ovi predlozi uključuju sporazume iz prošlosti, uključujući i ZSO. Oni obezbjeđuju put naprijed za Kosovo i mi želimo, a posebno Njemačka, da se to dogodi. Imali smo posjete iz Njemačke, Samit u Berlinu, sada i ovaj prijedlog za statut ZSO, sve to gura Njemačka, ili su to njemačke ideje da se Kosovo približi evroatlantskim strukturama", rekao je Rohde.

On je rekao da Vlada Kosova Statut o ZSO može da iskoristi za rešavanje situacije, poštujući Ustav Kosova.

"Njemačka nevladina organizacija Ebert fondacija je zajedno sa Evropskim institutom za mir objavila sredstvo koje Vlada Kosova može da koristi kao ideološki projekat za rješavanje situacije i trajno poštujući Ustav Kosova", rekao je Rohde.

On je dodao da je ZSO ugovorna obaveza Kosova i da mora da se riješi.

O tome da li je realno očekivati postizanje sporazuma Kosova i Srbije na proljeće sljedeće godine, Rohde je naveo da je 2023. godina odlučujuća za Kosovo.

"Da imam staklenu kuglu, koju nemam, znao bih. Nadam se da će to biti postignuto. Ono što nam je potrebno je da se oba glavna aktera, Srbija i Kosovo, o nečemu dogovore. Trudimo se da pomognemo koliko možemo. Želimo vas u Evropi, ali vi, Srbija i Kosovo, morate nešto da učinite da se tamo preselite. Možemo vam pružiti savjete i alate. Ovo je bila odlučujuća godina za Kosovo, zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, zahtjev za članstvo u EU, imaćemo viznu liberalizaciju za godinu dana. Prijave se još ne sprovode, ali, kako je premijer juče rekao: voz je napustio stanicu i pozivam sve da uđu u njega i Vladu Kosova da se potrudi da ubrza voz odlukama koje donose napredak", rekao je Rohde.

O mogućnosti da Kosovo bude dio EU poslije deset godina, Rode je rekao da je to hipotetičko pitanje.

"Nedavno smo imali anketu o mogućem članstvu u EU i sa sadašnjim tempom reformi to bi moglo da traje između 15 i 55 godina. Vlade različitih zemalja treba da ubrzaju reforme po različitim pitanjima. Dakle, napredak se zasniva na zaslugama, a postoje i zadaci koje EU mora da obavi. I mi se moramo reformisati. Moramo reformisati pravo glasa, šest novih članica, ako pravo veta ostane na snazi po nekim pitanjima, to bi moglo osakatiti EU", rekao je Rohde.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline