Pregovori u Bruxellesu

KFOR je zatražio od Kurtijeve vlade da ne poduzima nikakve radnje za uklanjanje barikada do pravoslavnog Božića.

Demokracia.com je za ovaj zahtjev KFOR-a doznala iz diplomatskih izvora, budući da se, prema njihovim riječima, nakon završetka godišnjih odmora očekuje okončanje ovog pitanja u Bruxellesu i rješavanje kroz dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje Europske unije.

Skupine srpskih ekstremista na sjeveru Kosova od 10. decembra podižu barikade na cestama koje vode prema dvjema graničnim prijelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku.

Ovo je možda njihov odgovor na hapšenje bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića od strane policijskih organa na Kosovu.

Pantiću je kasnije određen jednomjesečni pritvor. Osumnjičen je za organiziranje "terorističkog napada" na urede Centralne izborne komisije na sjeveru Kosova.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je za Radio Slobodna Europa kako očekuje da će barikade ukloniti ljudi koji su ih postavili.

U međuvremenu, premijer Albin Kurti rekao je kako očekuje da će mirovna misija NATO-a, KFOR, ukloniti barikade na sjeveru.

“Mi smo u koordinaciji, u redovitoj, kontinuiranoj, intenzivnoj komunikaciji s KFOR-om i očito se takve barikade neće predugo tolerirati. Ali, ne zaboravite, ono što u posljednje vrijeme rade ilegalne strukture Srbije, transformirane u kriminalne skupine, početak je njihove posljednje faze. Država nikada nije bila na šinama", rekao je premijer Kurti.

Srbijanske vlasti poručile su da su šokirane "izjavama nekih europskih dužnosnika koji su pozvali na uklanjanje barikada".

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net