Normalizacija odnosa

Švicarska iza kulisa diskretno posreduje između Kosova i Srbije u cilju sprečavanja dalje eskalacije konflikta, tvrdi u nedjeljnom broju švicarski "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ).

Ministarstvo spoljnih poslova Švicarske (EDA) je, sredinom novembra, primila predstavnike Kosova i Srbije u Švicarskoj, navodi list.

"Takav sastanak je održan nedjelju dana nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija", potvrdila je portparolka EDA Eliza Ragi.

Gdje je održan sastanak EDA, iz bezbjednosnih razloga, ne želi da saopšti.

EDA ističe da to nije bio prvi susret na švicarskom tlu.

Podsjeća da od 2015. Švicarska podržava EU u dijalogu o normalizaciji odnosa, sopstvenim, komplementarnim instrumentima.

"Odjeljenje za mir i ljudska prava je redovno organizovala susrete na kojima su učestvovali predstavnici uticajnih partija iz obe zemlje", saopštila je EDA.

EDA ističe da su susreti daleko od očiju javnosti važni kako bi predstavnici Kosova i Srbije mogli redovno da razgovaraju o političkim temama i tako stvore povjerenje.

"To omogućava diskretne direktne kontakte, na primjer u cilju sprečavanja izbijanja nasilja", navela je EDA u odgovoru "NZZ-u".

Uz to mogu da se, ukazuju, istestiraju ideje koje se onda unose u zvanične pregovore.

U ponedjeljak u dvodnevnu posjetu Kosovu putuje predsjednik spoljnopolitičkog odbora švicarskog parlamenta Franc Griter.

"Poslije posjete ću moje utiske preneti ministru spoljnih poslova Ignaciju Kasisu", najavio je Griter.

Inače posjeta je bila planirana prije izbijanja tenzija.

Griter će se u Prištini sastati sa predsjednikom spoljnopolitičkog odbora Skupštine Kosova.

On će biti dio delegacije šefa švicarske vojske Tomasa Sislija, koji svake godine pred Božić obilazi švicarski kontigent pri Kfor-u.

Švicarska u misiji Kfor učestvuje od 1999. i trenutno na Kosovu ima 195 vojnika.

Griter kaže da je veoma zabrinut.

"Ovaj konflikt ima potencijal da brzo eskalira. Vidim paralele sa situacijom na granici prema Ukrajini prije godinu dana. Tada je ruski predsjednik Vladimir Putin izveo svoje tenkove. Cijela Evropa je spavala i niko nije ozbiljno računao da može izbiti rat", objasnio je on.

Dva mjeseca kasnije, podsjeća, Putin je bombardovao Kijev.

"Nije isključeno da se na Balkanu isto dogodi i da Srbija, uz podršku Rusije umaršira na Kosovo", kazao je Griter pozdravljajući činjenicu što Švicarska pomaže u aktuelnoj situaciji.

Ne dijele svi u Švicarskoj taj pesimizam.

Jean-Iber Lebe, koji je od 2016. do 2020. bio ambasador Švicarske na Kosovu ne očekuje da će Srbija upasti na Kosovo.

"Kao ambasador sam u više navrata video takve srpske provokacije. Svaki put je to bio blef i ne vidim da će ovaj put biti drugačije", kazao je on.

Lebe ističe da je rizik po Srbiju prevelik, jer bi NATO odmah odgovorio, a i Srbija izgubila svaku perspektivu evropske integracije.

Upitana za ozbiljnost situacije EDA ukazuje na saopštenje vlade od 23. novembra, u kojem stoji da je situacija stabilna ali obilježena krhkošću.

Ta ocjena se slaže i sa načelnikom generalštaba švicarske vojske Sislijem, koji ostaje pri posjeti vojnika na Kosovu, ali je kratkoročno promjenio program.

Bezbjednost učesnika ima najviši prioritet, navelo je Ministarstvo odbrane.

Bilo je planirano da delegacija posjeti i sjever Kosova, ali zbog aktuelne situacije taj dio programa je promjenjen.

Izvor: magazin.nzz.ch/kosovoonline