Maske se skidaju

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila kaže da je blokada puteva na sjeveru pokušaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da skrene pažnju sa francusko-njemačkog plana, prenosi Reporteri.

Ona kaže da tenzijama u četiri sjeverne opštine Srbija otvoreno pokazuje svoje teritorijalne ambicije prema Kosovu.

„Teritorijalne pretenzije i namere za još jedan mogući sukob Aleksandra Vučića. Sada su se zvanično izjasnili i potvrdili da će nastojati da dovedu svoje trupe na Kosovo, znajući da su se već u posljednjoj deceniji približili vojnim bazama blizu granice sa Kosovom. Patroliranja su bila kontinuirana, sve do pojave ruskog ambasadora na granici sa Kosovom. Nije da se to nije znalo ili videlo, ali nije javno rečeno. Sada su ove nedavne okolnosti skinule i posljednju Vučićevu masku protiv EU, SAD za njegove destruktivne namjere i pretenzije na štetu Kosova, pa i srpske zajednice“, rekla je Kusari-Lila.

Ona ističe da francusko-njemački plan dijaloga ima za cilj potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Najvažnije je da puna normalizacija odnosa ima za cilj da ukloni sve postojeće prepreke a to je prije svega priznanje od pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile“, kaže ona.

Što se tiče zahtjeva međunarodne zajednice za formiranjem ZSO, Kusari-Lila kaže da je "važno da Srbi koriste svoja prava".

„Kada smo razgovarali sa međunarodnom zajednicom ali i drugima o ovom zahtjevu, rekli smo da je više razgovor o formi o kojoj se raspravlja za ZSO, kao nečemu apstraktnom. Bolje je razgovarati o njenom sadržaju. Važno je da Srbi koriste svoja prava, da budu aktivni učesnici u institucionalnom i političkom životu, da se postepeno fokusiraju na to kako unaprediti zemlju na zajedničkim vrijednostima a ne na stvaranju mehanizama koji će pokazati monoetničnost, kao što je to slučaj sa ZSO“, rekla je Kusari-Lila.
Izvor: Kosovo Online/Reporteri