Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj izjavio je da se u narednih osam godina nijedna zemlja neće pridružiti Evropskoj uniji, a kamoli Kosovo, dodajući da je Kosovo postiglo mnogo uspjeha, pored mnogih drugih zemalja koje su deo Evropske unije.

"Kosovo je donelo mnogo zakona, ono je prvo među nekim zemljama. Što se tiče zakonodavstva i ispunjavanja kriterijuma, moglo bi se stići za nekoliko koraka brže. Ne vjerujem da će se dijalog uskoro završiti. U narednih osam godina nijedna zemlja neće postati članica EU, a kamoli Kosovo", rekao je on.

Palokaj je naglasio da ako Kosovo želi da ima podršku, ono treba da lobira i to ne samo prema Briselu.

“Ako želimo veliku podršku, posao ne treba usmjeravati prema Briselu. Lobiranje treba usmjeriti prema državama članicama za podršku. Proces je započeo podnošenjem prijave. U ovom procesu pobeđuju oni koji su protiv, treba biti oprezan. Grčka je 10 godina blokirala Sjevernu Makedoniju, ali i Bugarsku. Postoje prepreke političke prirode, na EU je da pronađe rješenje, lopta je u polju EU. Češka je primila zahtjev Kosova, nastavlja Švedska, a da vidimo kako će biti traženje formule da se ne kaže ne, da se krene u proces”, izjavio je on.

Upitan o reakcijama institucija EU, nakon prijave Kosova, Palokaj je rekao da su oni koji su morali da reaguju to već uradili.

“Bilo je reakcija u Briselu, nisu se očekivale trenutne reakcije, viđene su reakcije onih koji su trebali. Bilo je to od premijera Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u EU, prije 10 godina. Ne treba kriti da su institucije EU, posebno služba spoljnih poslova, htjele da nemaju veliki publicitet, kako ne bi podstakle debatu unutar EU”, rekao je on.

Analitičar Demush Shasha kazao je da bi značajan napredak u dijalogu Kosova i Srbije učinio pozitivne pomake za Kosovo ka integraciji u EU.

"Sa osjetljivim procesom u dijalogu sa Srbijom, neka vrsta napretka, čak i ako nije dogovor o francusko-njemačkom prijedlogu, bi status zemlje kandidata postala stvarnost. Najpesimističniji scenario je Bosna i Hercegovina, sedam godina. Moramo imati na umu da je u određenom smislu u posljednjih šest godina proces integracije ušao u moratorijum. 2016. godine, proces integracije Kosova dostigao je svoj vrhunac. Od 2016. godine imamo istu fazu integracije. Nije zdravo da Kosovo ostane u ovoj fazi. Vidjećemo polarizaciju političke scene u zemlji. Ući ćemo u nezdrave rasprave, videćemo nedostatak reformi”, rekao je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore