Specijalni sud

Specijalni sud u Hagu je 16. decembra proglasio bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafu krivim na jedinstvenu kaznu od 26 godina zatvora za mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i ubistvo kao ratni zločin.

Oslobođen je optužbi za surovo postupanje.

Ovo je prva presuda ove institucije u vezi sa istragama za ratne zločine na Kosovu.

Ranije je na početku sednice sutkinja Mappie Veldt-Foglia rekla da postoje pogrešna tumačenja da se optužbe za ratne zločine odnose na OVK i narod Kosova.

"Ni u jednom trenutku se ne sudi OVK", podvukla je ona.

Kazala je da se žrtve, koje su učestvovale u procesu protiv Mustafe, plaše za sebe i svoje porodice i da su i dalje traumatizovane onim što su doživele.

Veldt-Foglia je ocenila da su iskazi svedoka tokom suđenja bili jasni, koherentni i dosledni.

Ranije su na Sudu Hisni Gucat (Hysni) i Nasim Haradinaj proglašeni krivim za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika OVK počinjenih nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u periodu januar 1998. - decembar 2000. godine.

Za šta se teretio Mustafa?
Suđenje Saljihu Mustafi je počelo 15. septembra 2021. godine i to je bilo prvo suđenje za ratne zločine pred Specijalizovanim većima.

Mustafa je uhapšen 24. septembra 2020. i bio je prvo uhapšeno lice protiv kojeg je potvrđena optužnica, od kako su formirana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo 2015. godine.

Navodi se da je Saljih Mustafa, poznat i kao komandat Calji (Cali), bio komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije koja je pripadala operativnoj zoni Lap Oslobodilačke vojske Kosova.

Ova jedinica je u svom sastavu imala između 500 i 600 vojnika, koji su delovali uglavnom na gradskim područjima Prištine i Obilića, i u njihovoj okolini, kao i na području Goljaka gde je nalazi selo Zlaš.

Dodaje se da su se krivična dela, za koja se iznose optužbe, desila u kontekstu "oružanog sukoba" i bila povezana sa oružanim sukobom na Kosovu između OVK i snaga Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Republike Srbije, "uključujući jedinice Vojske Jugoslavije, jedinice policije i druge jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i druge grupe koje su se borile na strani SRJ i Srbije".

Dalje se napominje da su u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999., Saljih Mustafa i drugi pripadnici OVK držali zatvorene na imanju u Zlašu najmanje šest osoba.

Takođe se navodi da je tokom aprila 1999. godine na tom mestu ubijen zatvorenik.

Dodaje se i da je Mustafa "zajedno sa ostalim pripadnicima OVK-a", odveo na ispitivanje jednu osobu, čiji je identitet sakriven, "i da je naredio da ga tuku".

Kako se dodaje u optužnici, dok su ga tukli različitim tvrdim predmetima, toj osobi je rečeno da je "špijun i da će ga ubiti".

Kako je tekao sudski proces?

Na suđenju Mustafi je učestvovalo 29 svjedoka - 14 iz Specijalizovanog tužilaštva i 15 svedoka odbrane. U sudskom procesu je i osam žrtava dalo svoje iskaze.

Bivši specijalizovani tužilac Jack Smith je ranije izjavio da su u slučaju Mustafe sve žrtve kosovski Albanci.

Potom je Alex Whiting došao na poziciju vršioca dužnosti specijalnog tužioca.

Tužilaštvo je saopštilo da je "jedina krivica" nekih žrtava bila ta što su bili članovi Demokratskog saveza Kosova.

U odbranu Mustafe angažovani su advokat Julius von Bone i Betim Shala , saoptuženi.