Mišljenje analitičara

Ažurirani francusko-njemački prijedlog za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa ne može biti podvrgnut nikakvoj stvarnoj analizi, jer nije javno objavljen. Ovako ocjenjuju poznavaoci političkih prilika u zemlji, dodajući da se to ne može nazvati ni "štetnim" za zemlju jer je stav EU više usklađen sa stavom Kosova.

Osjetljivi međunarodni pregovarački procesi se uglavnom vode pod velom tajne. Francusko-njemački plan je takođe ovog tipa. Ovo za Radio Kosovo kaže poznavalac političkih prilika u zemlji Demush Shasha. Međutim, na osnovu stavova strana uključenih u kosovsko-srpski dijalog, Shasha otkriva nekoliko stvari.

 „Prvi je da je prijedlog više u korist Kosova, a manje Srbije. Ovo kažem jer je gospodin Kurti izjavio da je to dobar prijedlog jer govori o univerzalnim vrijednostima i napretku“, kaže Shasha za Radio Kosovo.

„Dakle, govori se o stvarima kao što su međusobno priznavanje između strana u smislu suvereniteta, teritorijalnog integriteta dveju stranaka“.

Prema njegovim riječima, to su univerzalni koncepti koji seže u srž političkih ćutanja između Kosova i Srbije.

Dodaje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić francusko-njemački plan opisao kao problematičan za Srbiju, sve dok se nije suprotstavio nezvaničnim srpskim dokumentom u kome su objasnili ključne tačke neslaganja.

Štaviše, on kaže da je pozicija Evropske unije bliža onoj Kosova.

 „Vidjeli smo izjavu g. Lajčaka kada podvlači da je redosled ili hijerarhija pregovora da se sada stranke fokusiraju na francusko-njemački predlog“, kaže on.

„I ovo je u skladu sa onim što kaže g. Kurti. A nije u skladu sa onim što kaže gospodin Vučić. Gospodin Vučić ne kaže da je francusko-njemački predlog na dnevnom redu“, objašnjava analitičar Shasha.

Kaže da je na dnevnom redu primjena sporazuma koji na primenu čekaju 10 godina.

Ekspert za političke prilike Dorajet Imeri kaže da je ažurirani francusko-njemački predlog možda uključivao komentare strana uključenih u dijalog.

"Vjerovatno su lideri Kosova i Srbije imali komunikaciju sa Evropskom unijom, odnosno sa onima koji su izradili takav projekat i vjerovatno su ovi komentari uspjeli da se unesu“, kaže Imeri za Radio Kosovo.

On kaže da nije moguće praviti nikakvu stvarnu analizu ovog prijedloga jer detalji nisu objavljeni, čak ni u prvoj verziji ovog dokumenta.