Osnovni ugovor

Prvi potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi izjavio je da će Kosovo narednih dana podnjeti zahtjev za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dodajući da je Kosovo spremno za novu putanju, prenosi Koha.

Bislimi smatra da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova neće stvarati probleme Kosovu na putu ka EU.

"Pošto je članstvo dugoročan proces, vjerujemo da ćemo do tada biti spremni da rješimo sve sporove koji su spriječili ove zemlje da priznaju Kosovo i da onda ovo pitanje učinimo nepotrebnim", izjavio je Bislimi.

Prema riječima potpredsjednika vlade, dijalog sa Srbijom je važan proces, koji nadgleda Brisel. Povodom normalizacije odnosa, Bislimi je rekao da bi čak i djelomičan sporazum sa Beogrado pomogao da se utre put Kosovu ka EU.

Bislimi je dodao da postoji put napred nakon što je Brisel nedavno predstavio ažurirani prijedlog.

"Nadamo se da ćemo vrlo brzo započeti ovaj važan i intenzivan proces posredne normalizacije. Ovo ćemo nazvati osnovnim ugovorom - ugovorom koji može da donese rješenje za većinu sporova između Kosova i Srbije, ali ne mora da znači potpunu normalizaciju. Sama ideja da se napravi ovaj međukorak može biti dovoljna, da pokaže privrženost stranaka tim skeptičnim zemljama – i da ih povede na put priznanja”, rekao je Bislimi.