Konsenzus političkih partija

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je 10. decembra da su vanredni lokalni zbori na sjeveru odloženi za april 2023. godine.

Ona je to izjavila nakon sastanka sa liderima političkih partija.

Izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova - Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, bili su prethodno zakazani za 18. decembar.

Osmani je navela da postoji potpuni konsenzus političkih partija oko odlaganja izbora, te dodala da je uzet u obzir izvještaj koji je 9. decembra proslijedila Centralna izborna komisija.

Na konferenciji za novinare je objasnila da je odlaganje vanrednih lokalnih izbora bilo neophodno u ovom trenutku, i dodala da je i Evropska unija odbila da prati izbore zbog kratkog vremenskog roka u kojem je trebalo organizovati izbore.

Kvinta pozdravila odlaganje izbora

Zemlje Kvinte su pozdravile odluku Vlade Kosova i lidera političkih partija da odlože izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu.

Zemlje Kvinte čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija.

Šta je prethodilo?

Mmeđunarodna zajednica pozvala je ranije na odlaganje izbora na severu Kosova.

Pitanje odlaganja vanrednih lokalnih izbora na severu se aktuelizovalo nakon niza incidenata koji su se dogodili u severnim opštinama, kada je CIK pokušao da započne proceduru njihovog organizovanja.

Izbori bi trebalo da budu održani nakon ostavke gradonačelnika zbog odluke Vlade Kosova da se izvrši preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice. Srpska lista, koja ima podršku Beograda, je navela da neće učestvovati na izborima kao ni njene pristalice.

Do sada su SAD i Nemačka zatražile odlaganje izbora, zbog incidenata u kojima je korišćeno vatreno oružje i eksplozivne naprave.