Onemogućena sloboda kretanja

Na sjeveru Kosova, u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok gdje većinski živi srpsko stanovništvo, postavljene su barikade na više lokacija 10. decembra u popodnevnim časovima.

Prema informacijama reportera Radija Slobodna Evropa, razlog je hapšenje bivšeg pripadnika Policije Kosova Dejana Pantića.

Policija Kosova je saopštila da su granični prelazi Jarinje i Brnjak privremeno zatvoreni, na osnovu policijskih procena i mera predostrožnosti.

Ocenjeno je da je zbog blokade puteva na teritorijama opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok narušena i onemogućena sloboda kretanja.

Građani se pozivaju da za ulazak ili izlazak sa Kosova koriste druge prelaze.

Takođe, građani se pozivaju na saradnju sa policijom i da ne "nasedaju na pozive ili eventualne provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa".

Gde su postavljene barikade?

Kod Zvečana su barikade postavljene u selu Rudare, na mestu gde one i ranije postavljane. Put blokiraju četiri kamiona.

Prema informacijama reportera RSE sa lica mesta, helikopter NATO misije KFOR nadleće iznad Rudara. Manje je okupljenih nego na početku postavljanja barikada, u popodnevnim časovima 10. decembra.

U Rudaru, na mestu koje meštani zovu "kod krsta", na barikadama su prisutni i maskirani muškarci. Na barikadi je i osam vozila hitne pomoći.

Radnici institucija koje funkcionišu u sistemu Srbije (prosveta i zdravstvo) su dobili poruku da dođu na Rudare, javlja reporter RSE.

Sirene za uzbunu su se čule u Severnoj Mitrovici.

Šta je poručio ministar policije?

Ministar policije Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je izjavio da su "ekstremističke grupe" postavile barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kako bi se sprečilo sprovođenje reda i zakona.

"Pozivam sve građane da očuvaju mir, a posebno naše građane srpske nacionalnosti, da ne postanu deo kriminalnih grupa na severu", naveo je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, odgovarajući na pitanja novinara o barikadama, izjavila je da "kriminalne bande na severu, koje predvodi njihov politički lider [Aleksandar] Vučić i čija naređenja primaju, imaju za cilj da destabilizuju Kosovo".

Pripadnici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova oko preregistracije vozila na kosovske tablice. Primena odluke je obustavljena, ali se bojkot institucija nastavio.

Srbi na severu su poslednji put postavili barikade 31. jula, takođe zbog odluke preregistraciji vozila, ali i zbog recipročniih mera koje su tada uvedene Srbiji oko ličnih dokumenta. U međuvremenu je postignut dogovor oko dokumenata.

Pantić optužen za 'terorističke akte', navela policija Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je potvrdio da je policija Kosova privela bivšeg policajca Dejana Pantića, a kao razlog naveo "organizovanje terorističkog napada na prostorije Centralne izborne komisije".

"Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Pantić je bivši pripadnik Kosovske policije. Policiju je napustio 5. novembra, zajedno sa ostalim predstavnicima Srba koji su tada započeli bojkot institucija Kosova.

U Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku su 6. decembra demolirane prostorije Centralne izborne komisije. Tada su članovi opštinskih izbornih komisija pokušali da u pratnji policije da započnu organizovanje izbora za gradonačelnike.

U tom incidentu je upotrebljeno vatreno oružje i eksplozivne naprave, a Svečlja je potom na konferenciji za novinare saopštio da ima informacije da su u napadu učestvovali neki od bivših policajaca.

Šta se dešavalo na severu Kosova?

Na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, od 6. decembra zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem i ručnim bombama.

Policija Kosova je saopštila uveče 9. decembra da prati situaciju na severu, te da će nastaviti da rade u interesu održavanja reda i javne bezbednosti, kao i zaštite ustavnog poretka Kosova.

Ističe se da policija sprovodi intenzivne istrage u cilju identifikacije osumnjičenih za incidente koji su se dešavali, a sve građane pozvala je na smirenost i saradnju sa Kosovskom policijom.

U četiri opštine na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku zakazani su lokalni izbori za 18. decembar, nakon izlaska predstavnika Srba iz institucija. Srpska lista, najveća srpska stranka na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda, protivi se njihovom održavanju.