Incidenti

U blizini naselja "Tri solitera" u Sjevernoj Mitrovici sinoć je odjeknula detonacija, ali iz policije su potvrdili da je eksplozija izazvana pirotehničkim sredstvima, prenosi Anadolija.

Zamjenik direktora policije za region Sjever, Besim Hoti je potvrdio kosovskim medijima da su pirotehnička sredstva proizvela jak zvuk, ali bez oštećenja.

- Nema opasnosti - rekao je Hoti.

Posljednjih dana je na sjeveru Kosova zabilježeno nekoliko eksplozija izazvanih pirotehničkim sredstvima, šok bombama, ručnim granata, a bilo je i pucnjave iz vatrenog oružja.

U četvrtak uvečer je napadnuta policijska jedinica tokom patroliranja u selu Srbovac, općina Zvečan, kada je lakše povrijeđen jedan pripadnik Kosovske policije.

Kosovska policija je saopćila da su napad izvršila naoružana lica s dugim oružjem iz vozila tipa "audi", sive boje, sa KM registarskim oznakama. Do napada je došlo nakon što je Kosovska policija poslala policijsko pojačanje na sjever Kosova.

Jučer ujutro se dogodio i napad na novinarsku ekipu portala Kallxo.com u Sjevernoj Mitrovici. Kallxo.com je saopćio da je njihovu ekipu napala maskirana grupa Srba, kod Tehničke škole, u blizini multietničkog naselja Bosnjačka mahala. Dvojica novinara uspjela su pobjeći nepovrijeđena.

Incidenti su zabilježeni posljednjih dana zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, raspisanih za 18. decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Anadolija