Poklon vikendica

Bivši visoki funkcioneri u Policiji Kosova, Nenad Đurić i Aleksandar Filipović, su ispunjavali "zahteve" potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, za šta bi potom bili "nagrađeni", pokazuju podaci jedne bezbednosne institucije na Kosovu do kojih je došao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radoičić se inače nalazi na crnoj listi SAD zbog sumnji na umešanost u međunarodni kriminial.

Takođe, 9. decembra i Velika Britanija je Radoičiću uvela sankcije u okviru svojih globalnih antikorupcijskih mera.

Ubrzo je Srpska lista osudila ovu informaciju, uz ocenu da se radi o "klevetama", te dodala da je "dokazano da je (Radoičić) patriota i nosilac otpora okupaciji severa Kosova".

Dvojica bivših policijskih zvaničnika Đurić i Filipović su, pokazuju takođe podaci, bili neka vrsta "špijuna" za Srbiju.

Nenad Đurić, inače bivši direktor Policije Kosova za region sever, je suspendovan nakon što je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji vozila. Potom su pripadnici srpske zajednice na severu napustili sve kosovske institucije a Aleksandar Filipović, bivši šef operative za region sever, je prvi skinuo uniformu uz reči "Dosta je bilo".

Odluka o istupanju iz kosovskih institucija je doneta u koordinaciji sa Srpskom listom, koja je bliska aktuelnim vlastima u Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću. Srpski predsednik je inače Đuriću dodelio "Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena" a i Filipoviću "Zlatnu medalju za hrabrost - Miloš Obilić".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je u nekoliko navrata javno govorio da je pola policije na severu "radilo" za Srbiju.

Policiju Kosova na sever su uglavnom činili bivši pripadnici MUP-a Srbije, koji su integrisani na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Uloga Đurića?

Podaci do kojih je došao RSE govore da je Đurić bivši operativac, čiji je zadatak bio da izveštaje Policije Kosova prosleđuje srpskom MUP-u.

Nenad Đurić je inače bio zaposlen u kosovskoj Policiji od 2011. kada je započeo dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa kao komandir policijske stanice u Zvečanu, a 2013. je na osnovu prvog Briselskog sporazuma imenovan za regionalnog komandira policije za region sever.

U međuvremenu je postao i direktor Policije Kosova za region sever. Ova unapređenja su dolazila uprkos tome što se u nekoliko navrata suprotstavio sprovođenju odlukama MUP-a Kosova.

Veze sa Radoičićem

Nenad Đurić je javno pružao podršku Milanu Radoičiću na raznim aktivnostima koje su se organizovale a ono što se do sada nije znalo je da je upravo od potpredsednika Srpske liste, kako stoji u podacima jedne bezbednosne kosovske institucije u koje je RSE imao uvid, na poklon dobio vikendicu na jezeru Gazivode.

Ovo jezero kod Zubinog Potoka se nalazi na teritoriji Kosova i Srbije, a Đurićeva vikendica se nalazi na srpskoj strani.

Uvidom u imovinsku kartu podnetu Agenciji protiv korupcije Kosova, kojoj su svi funkcioneri dužni da prijave podatke o imovini u vlasništvu, Đurić nije naveo da poseduje bilo kakvu nekretninu ni na Kosovu, niti u Srbiji. Jedino je naznačio da je u "cilju podmirivanja porodičnih potreba" uzeo kredit na deset godina, sa početkom otplate 2021, u iznosu od 30.000 evra.

Za Radoičićem se na Kosovu traga zbog zastrašivanja svedoka u slučaju Brezovica, koji se tiče nelegalne gradnje a dovodi se i u vezu sa do danas nerasvetljenim ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića januara 2018. godine. Inače, Radoičić je postao potrpredsednik Srpske liste par meseci nakog Ivanovićevog ubistva.

Dok je za njim bila raspisana poternica poslao je poruku sa severa Kosova početkom jula uz poruku "vratio sam se, a vi znate šta to znači". Bio je prisutan i na barikadama koje su bile podignute 31. jula.

Takođe je par puta uspeo da pobegne Policiji Kosova uoči eventualnog hapšenja.

Inače, po informacijama u koje je uvid imao RSE Đurić je navodno dobijao direktna uputstva iz Beograda da pomogne i olakša krijumčarenje iz Srbije na Kosovo.

Iako je bio visoki funkcioner u Policiji Kosova, u informativnom sistemu protiv njega postoje slučajevi krivičnih dela i to zbog pretnji, ometanja pravde, sumnje za krijumčarenje, primanja mita, zloupotreba položaja.

Radio Slobodna Evropa je pokušao da kontaktira Đurića za komentar oko informacija do kojih je došao a tiču se njega, ali bezuspešno.

Uloga Filipovića?

Aleksandar Filipović, koji je do skoro vršio dužnost šefa operative za region sever, bivši je član MUP-a Srbije koji je postao deo Policije Kosova nakon Briselskog sporazuma.

Podaci koje je RSE dobio govore da je Filipović održavao kontakte sa MUP-om Srbije preko Slaviše Arsenijevića, visokog zvaničnika srpskog MUP-a za Kosovo. O njihovim susretima postoje i dokazi, odnosno fotografije na kojima se vide njih dvojica.

RSE se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije oko ovih informacija ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Filipović je 2016. postao komandir policijske stanice u Leposaviću na zahtev Milana Radoičića, pokazuju podaci do kojih je došao RSE. Osim sa Radoičićem, imao je bliske veze i Milanom Mihajlovićem, koji je uhapšen oktobra 2022. zbog sumnje da je umešan u ubistvo srpskog političara, Olivera Ivanovića.

Takođe je održavao bliske kontakte sa ruskim predstavnicima na Kosovu kao što je Aleksandar Rozhdestvenski iz ruske kancelarije za vezu na Kosovu.

Filipović je poznat i kao "Vulinov čovek", zahvaljujući bliskim kontaktima sa Miletom Radivojevićem koji je bio savetnik Aleksandra Vulina dok je bio ministar unutrašnjih poslova Srbije. Inače, Vulin je sada na čelu Bezbedonosno informtivne agencije – BIA.

Ovaj bivši kosovski policijski zvaničnik je takođe član Internacionalne Policijske Asocijacije – sekcija Srbija.

Takođe, podaci govore da je učestvovao u regrutaciji članova Civilne zaštite, koja je formalno rasformirana na osnovu Briselskog sporazuma.

Prema podacima Kosovskog centra za bezbednosne studije, Civilnu zaštitu na severu Kosova su činile osobe koje su imale vojno iskustvo ili su bili obučeni vojnim metodama.

RSE je pokušao telefonom da dobije komentar od Filipovića na podatke do kojih je došao ali bezuspešno.

Bivši policajci i kriminal

Od 6. decembra na severu Kosova su povećani incidenti uz upotrebu vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, te je Policija povećala svoje kapacitete u tom regionu sa ciljem održavanja reda i mira.

Međutim, maskirane osobe su 8. decembra naveče pokušale da spreče dolazak dodatnih jedinica kosovske policije pa je u oružanom sukobu lakše povređen jedan policajac.

Naoružana lica sa fantomkama preko lica nisu novina na severu Kosova. Ekipe RSE su 31. jula, kada su podignute barikade u cilju suprostavljanja kosovskim vlastima, dokumentovale prisustvo maskiranih osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) je na konferenciji za novinare 7. decembra za ove napade okrivio bivše srpske policajce, koji su napustili svoje položaje.

Naveo je da to pokazuju podaci prikupljeni sa terena od strane policije ili obaveštajnih službi.

RSE je 8. decembra pitao kosovskog ministra Svečlju da li su Đurić i Filipović bili uključeni u poslednje napade na severu, na šta je on rekao da "u trenutku kada Kosovo bude imalo dokaze da je bilo ko od njih bio uključen u napade, policija će poduzeti zakonske korake".

Šef policije Kosova je rekao i da situacija na severu može biti ugrožena ili pogoršana "zbog kriminalnih, a ponekad i terorističkih akata određenih grupa koje su pod upravom i podrškom Beograda".