Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi pisao je o zbivanjima na Sjeveru, gdje već treći dan traju uzastopni incidenti. Naime, sinoć je jedan kosovski policajac ozlijeđen kao posljedica napada koji se sinoć dogodio na Policiju Kosova u selu Serbovc u Zvečanu.

Krasniqi je rekao da bi ranjavanje policajca trebala biti crvena linija na kojoj vlada Kurti-Osmani treba stati i tražiti političko rješenje, prenosi Reporteri.net.

Ističe da "svako normalan zna da je sjever Kosova de facto odvojen od 1999. godine, ali univerzitetski profesor naglašava da je proces reintegracije započeo i napredovao do određene tačke s Bruxelleskim procesom.

Ali, kaže Krasniqi, taj proces reintegracije je za dva dana uništila Kurtijeva vlada odlukom o registarskim tablicama koju je nazvao apsurdnom.

Objava na Facebooku:

KO NA SJEVERU SLUŽI RUSIJI?

Svako normalan zna da je sjever Kosova de facto podijeljen od 1999. Most na Ibru i "Čuvari mosta" su najbrutalniji simbol podjele. Pokušalo se razbiti ta blokada protestima i neredima, uključujući i nasilne nerede 2004., ali nije postignut uspjeh. Proces reintegracije započeo je i donekle napredovao s Bruxelleskim procesom, ali je bio i djelimičan. Taj proces reintegracije je za dva dana uništila Kurtijeva vlada, apsurdnom odlukom o registarskim tablicama. Podijeljenost sjevera danas je još veća nego 2008. godine. Nažalost, danas postoji određeno razumijevanje međunarodnih faktora za ovu novu akciju Srba, jer Kurtijeva vlada nije uvažila savjete SAD-a i EU-a. Postupci Vlade s registarskim tablicama bili su skandalozni. Kurti je tom akcijom stvorio alibi Srbiji da progura projekt uništenja ili federalizacije Kosova. Najava izbora u sjevernim opštinama od strane Vjose Osmani bila je šala za Srbiju. Našla je priliku da na terenu potvrdi de facto podjelu Kosova. Ranjavanje policajca bi trebala biti crvena linija gdje Vlada Kurti-Osmani treba stati i tražiti političko rješenje. Izbori su morali biti odgođeni. Ne prekine li te opasne igre, Vlada Kurti-Osmani postaje odgovorna za sukob koji je upravo eksplodirao i koji odgovara samo Rusiji. Srbija vrši usluge Rusiji, jer je vazalna država Rusiji. A ovi naši zvaničnici, šta im je, zašto se petljaju u rusku shemu ukrajinizacije Kosova?!